Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Ο ΝΟΜΟΣ ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΕΝ ΔΙΟΡΘΩΝΕΤΑΙ, ΑΝΑΤΡΕΠΕΤΑΙ!


Με φόντο την οικονομική κρίση και την προσπάθεια του κεφαλαίου για την υπέρβαση αυτής, ήταν αναμενόμενη και η αναβάθμιση της επίθεσης απέναντι στα Πανεπιστήμια. Άλλωστε είναι ένας χώρος οργανικά συνδεμένος με την υπόλοιπη κοινωνία και ειδικά με τη παραγωγή. Έτσι, κατ’ αντιστοιχία των Μνημονίων, η πολιτική του κεφαλαίου στην εκπαίδευση εξειδικεύεται μέσα από τα «Μνημόνια της Παιδείας», δηλαδή τους νόμους 4009 της Διαμαντοπούλου και 4076 του Αρβανιτόπουλου. Και οι δύο εκδοχές, έχουν φυσικά τον ίδιο στόχο: να εμβαθύνουν περαιτέρω την επιχειρηματική λειτουργία του πανεπιστημίου.
Συγκεκριμένα ο νόμος πλαίσιο:
·                Διαλύει την Δημόσια Δωρεάν Παιδεία-Καταργεί την κρατική χρηματοδότηση αφού πλέον αυτή δεν θα είναι υποχρεωτική και τα ιδρύματα θα πρέπει να βρίσκουν έσοδα για την λειτουργία τους.
·                Μετατρέπει το Πανεπιστήμιο σε επιχείρηση- Η λειτουργία όλων των πτυχών του Πανεπιστημίου-Επιχείρηση θα κρίνονται με βάση το κέρδος.
·                Τα προγράμματα σπουδών και η γνώση θα καθορίζονται από τον εκάστοτε ιδιώτη-χρηματοδότη ανάλογα με τα συμφέροντά του.  Στόχος είναι η δημιουργία φτηνών και ευέλικτων μελλοντικών εργαζόμενων, υπερεξειδικευμένων, χωρίς καμία εποπτεία επί του τι παράγουν
·                Ιδιωτικοποιεί σίτιση-στέγαση-συγγράμματα
·                Διαλύει τα ενιαία πτυχία μέσω τον 2 κύκλων σπουδών, τα αντικαθιστά με πιστωτικές μονάδες και τον ατομικό φάκελο προσόντων ώστε να μην εξασφαλίζεται κανένα συλλογικό δικαίωμα στους αποφοίτους του
·                Εισάγει αυταρχικό και επιχειρηματικό μοντέλο διοίκησης μέσω των Συμβουλίων Ιδρύματος.

ΚΑΤΩ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ,ΟΥΤΕ ΕΝΑ € ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΜΑΣ!
Εδώ και δύο χρόνια στο ΤΕΙ μας, παρόλο που ο νέος νόμος πλαίσιο δεν είχε εφαρμοστεί εξ ολοκλήρου, στην ουσία πτυχές του είχαν ήδη αρχίσει να εφαρμόζονται.
 Τα τελευταία 2 χρόνια ο προϋπολογισμός έχει μειωθεί πάνω από 50%, αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μειώνονται δραματικά οι έκτακτοι καθηγητές καθιστώντας δύσκολη την εκπαιδευτική λειτουργία( λίστες αναμονής, μείωση ωρών στα εργαστήρια κοκ), δεν υπάρχουν χρήματα για αναλώσιμα υλικά(χαρτί κλπ) με αποτέλεσμα να πληρώνουμε τα σχεδιαστικά(πάνω από 50 ευρώ) ακόμα και για τις σημειώσεις στα εργαστήρια.

Τα προβλήματα όμως δεν τελειώνουν εδώ. Συνεχίζοντας πιστά την ίδια πολιτική ο νέος υπουργός Αρβανιτόπουλος, όχι απλά δεν «έκλεισε» κάποιο από τα μέτωπα που ήταν ανοιχτά, αλλά ίσα ίσα, μας έφερε όλους (φοιτητές και εργαζόμενους στα πανεπιστήμια) αντιμέτωπους με μια νέα ακόμα πιο σκληρή πραγματικότητα εντός των ιδρυμάτων. Κύριος στόχος για φέτος φαίνεται να είναι ότι έχει να κάνει με τη φοιτητική μέριμνα. Πιο συγκεκριμένα είμαστε αντιμέτωποι με:
-   Κομμένα συγγράμματα σε όλα τα ιδρύματα με απώτερο στόχο να μην δίνεται ούτε ένα βιβλίο από το νέο έτος. Μέτρο που βαδίζει στα χνάρια της περσινής περικοπής του 2ου τόμου.
-   Εισαγωγή κριτηρίων για την δωρεάν σίτιση. Κριτηρίων τέτοιων που αποκλείουν το μεγαλύτερο μέρος των φοιτητών και τους υποχρεώνουν αν προσκομίσουν πολυάριθμα δικαιολογητικά. Παράλληλα με το πρόσχημα ότι οι φοιτητικές λέσχες δεν έχουν την απαραίτητη χρηματοδότηση προωθούν το κλείσιμο τους και τελικά την πώληση τους σε ιδιώτες.
-   Κλείσιμο φοιτητικών εστιών , ενώ σε όσες παραμένουν (προς το παρόν) ανοικτές, επιβάλλονται ακόμα πιο αυστηρά κριτήρια. Δικαιολογία και πάλι η μειωμένη χρηματοδότηση με τελικό σκοπό την πώληση τους σε ιδιώτες και την επιβολή ενοικίων. Το αποτέλεσμα; συμφοιτητές μας από διάφορα ΤΕΙ να βρίσκονται ήδη στο δρόμο.
-   Με το σχέδιο Αθηνά προωθούνται συγχωνεύσεις-κλεισίματα Τμημάτων αλλά και ολόκληρων Πανεπιστημίων που δεν ανταποκρίνονται στα ανταποδοτικά-επιχειρηματικά κριτήρια.
Ότι έχει απομείνει δωρεάν διαρκώς υποβαθμίζεται μέχρι να ιδιωτικοποιηθεί. Το κύκνειο άσμα της δωρεάν εκπαίδευσης θα είναι η εισαγωγή διδάκτρων η οποία συζητήθηκε να έρθει μάλιστα ως μέρος από τα χαράτσια για τα 11,5 δις!
Ξεκάθαρα πλέον η παιδεία μετατρέπεται σε εμπόρευμα για λίγους και εκλεκτούς που έχουν την δυνατότητα να σπουδάσουν ενισχύοντας τους ταξικούς φραγμούς αφήνοντας τα φτωχά και λαϊκά παιδιά έξω από αυτήν.

ΤΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥΣ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΚΑΙ ΑΣ  ΤΑ    ΨΗΦΙΣΑΝ…Κ           
Εδώ και καιρό γίνεται λόγος για τα συμβούλια διοίκησης τα οποία θα ''αναβαθμίσουν'' τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ. Ποια όμως είναι πραγματικά η αλήθεια; Θα αποτελείται από 7 Πανεπιστημιακούς, 4 Εξωπανεπιστημιακούς (μάνατζερ, άνθρωποι του επιχειρηματικού κόσμου κλπ) και ένα φοιτητή ο οποίος θα εκλέγεται από ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο.
Αρμοδιότητες του Συμβουλίου θα είναι: .
·                οι διαχείριση των οικονομικών, θα είναι «υπεύθυνο να κλείνει τις πιο επικερδής συμφωνίες με τις επιχειρήσεις για το πανεπιστήμιο ώστε αυτό να είναι οικονομικά “ανεξάρτητο” αφού η κρατική χρηματοδότηση καταργείται.
·                θα επιβάλει και θα καθορίζει το επίπεδο των διδάκτρων
·                θα δημιουργεί εταιρεία η οποία θα εκμεταλλεύεται την περιουσία των σχολών με σκοπό το κέρδος
·                θα διαγράφει φοιτητές και θα απολύει καθηγητές όταν θεωρεί ότι έχουν “ανάρμοστη” συμπεριφορά και διεκδικούν τα δικαιώματα τους.
 Οι άνθρωποι που τρέχουν πρώτοι από όλους να γίνουν οι άνθρωποι των επιχειρήσεων, να ιδιωτικοποιήσουν πλήρως την παιδεία και να οικονομήσουν βάζοντας υποψηφιότητα είναι οι εξής:
ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ ΗΡΑ,ΣΤΑΘΑΤΟΣ ΗΛΙΑΣ,ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ,ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ,ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ,ΚΙΤΡΟΥ ΜΙΧΑΗΛ. Αυτοί είναι που εκλέχθηκαν  για να γίνουν το δεξί χέρι των επιχειρήσεων. Οι φοιτητές θα τους αντιμετωπίσουμε όπως τους αξίζει, όπως τους καθηγητές που συνεργάστηκαν με την χούντα.
Το Συμβούλιο Διοίκησης είναι από τα κύρια μέσα που θα μετατρέψει το πανεπιστήμιο σε επιχείρηση για αυτό έχει και την κατάλληλη σύνθεση.
Το συμβούλιο του ΤΕΙ όντας τσιράκι του Υπουργείου Παιδείας έτρεξε να στήσει τα Συμβούλια Διοίκησης. Στις δυο απόπειρες εκλογής των συμβουλίων το Υπουργείο βρέθηκε αντιμέτωπο με τους ίδιους τους φοιτητές που εμπόδισαν την διεξαγωγή των εκλογών.
 Το Υπουργείο παιδείας δείχνοντας την σημασία που έχει για αυτό η συγκρότηση συμβουλίων ανακοίνωσε την διεξαγωγή των εκλογών διαδικτυακά, αφού βλέπει ότι δεν έχει άλλο τρόπο να τα εκλέξει . Το φοιτητικό κίνημα δεν θα μείνει με τα χέρια σταυρωμένα, δεν θα επιτρέψει με κάθε τρόπο την λειτουργία των συμβουλίων διοίκησης. Οι καθηγητές που έβαλαν υποψηφιότητα θα μας βρουν απέναντι τους. Πρέπει να κάνουμε ξεκάθαρο ότι είναι ανεπιθύμητοι στα ΑΕΙ-ΤΕΙ.

Ας γνωρίζουν καλά τα τσιράκια της τρόϊκα και της Ε.Ε που σχεδιάζουν το τσάκισμα της νεολαίας πως τους περιμένει ένας θερμός χρόνος …..Η γενιά μας να γίνει ο εφιάλτης τους!