Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

Η Ελλάδα πωλείται. Αλλά οχι σήμερα. Απο παλιά...


Με αφορμή τα όσα διαδραματίζονται το τελευταίο καιρό με τις επικείμενες ή απολεσθείσες αγοραπωλησίες απο την τρικοματική κυβέρνηση, δημόσιων παραγωγικών υπηρεσιών της χώρας και σε συνδυασμό με τα όσα συμβαίνουν με την ΕΡΤ εδω και μέρες και το χουντικού αυταρχικού τύπου λουκέτο που της βάζουν με το έτσι θέλω. Αποφασίζοντας σε ένα μεσημέρι να πεταξουν στο δρόμο χιλιάδες εργαζομένων και καταπατώντας  καθε στοιχειώδους έστω και προσχηματικού δημοκρατικού δικαιώματος συναίνεσης. Έρχεται στο μυαλό καθενός σκηνές και φράσεις απο την ταινία για όσους την έχουν δεί με τίτλο "Μάθε παιδί μου γράμματα" που προβλήθηκε πρώτη φορά το 1981 απ' όπου και το μικρό απόσπασμα. Σε αντίθεση με τη μικρή διάρκεια του βίντεο, καταφέρνει να συμπυκνώσει μια σειρά απο αλήθειες τους χτές και του σήμερα. Οπότε κάθε άλλο παρα τυχαία δεν είναι η μνήμη και η ιστορία του χτες. 

 

Τι κι αν έχουν περάσει πάνω απο 30 χρόνια από τη δημιουργία της συγκεκριμένης ταινίας, τι κι αν βρισκόμαστε σε μία περίοδο όπου το παλιό πεθαίνει κ το νέο βίαια πασχίζει να γεννηθεί η ουσία παραμένει ίδια. Σ' αυτό το τόπο ότι κ αν σπούδασε ο καθένας, ότι εργασία και αν επιτελεί, όποιο χρώμα κι αν έχει, ότι γλώσσα κι αν μιλάει, τίποτα δεν άλλαξε κ τίποτα δεν είναι όπως παλιά. Το νήμα που ενώνει το χτες με το σήμερα και όλα αυτά που συμβαίνουν στις μέρες της τρικομματικής κυβερνητικής χούντας της ΕΕ και του ΔΝΤ είναι το ίδιο εδώ και πολλά πολλά χρόνια ανάμεσα στο γάμο της "καθυστερημένης" Ελλάδας με την "προηγμένη" Ευρώπη. Η Ελλάδα πωλείται. Και την ξεπουλάν σε τιμή ευκαιρίας κομμάτι κομμάτι μια σειρά δημοσίων κοινωνικών αγαθών, χρόνο με το χρόνο. Δεν ξεκινάει σήμερα. Από παλιά κρατάει αυτή η ιστορία... Διεφθαρμένων κυβερνήσεων, απατεώνων πολιτικών κ ληστών του δημόσιου πλούτου, πιονιών των μεγαλοεπιχειρηματιών και των συμφερόντων του ξένου κ ντόπιου κεφαλαίου.

 

Ας είμαστε εμείς εκείνη η γενιά που θα βάλει φρένο στα σχέδια και στα μέτρα εγχώριων και εξωτερικών κυβερνήσεων και στο μέλλον που μας ετοιμάζουν. Σπάζοντας τις συμφωνίες αγοραπωλησίας των προικών που στοχεύουν σε παιδεία υγεία εργασιακά δικαιώματα δημοκρατικές ελευθερίες και κάθε δημόσιου κοινωνικού αγαθού κ υπηρεσίας για τα συμφέροντα κ τις ανάγκες της νεολαίας κ του εργαζόμενου κόσμου. Ας βάλουμε χέρια μυαλό και πλάτες για μια άλλη πορεία, να ανοίξουμε έναν άλλο δρόμο, καινούργιο και ελπιδοφόρο ανυποχώρητο αγωνιστικό και μαζικό σ αυτό το τόπο.