Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

Αγώνας για την ανατροπή ή την εκτόνωση;;

(ή αλλιώς λίγα λόγια για την ΠΑΣΠ)

Ο λόγος για την ΠΑΣΠ, η οποία εν όψει φοιτητικών εκλογών βγάζει την πραμάτειά της προκειμένου να λάβει τη στήριξη και την αποδοχή των φοιτητών. Επί της ουσίας η προσπάθεια να καρπωθεί το ρεύμα της νέας κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του Οκτωβρίου είναι μάταια. Ένα ΠΑΣΟΚ, το οποίο επί της ουσίας όχι δεν αρθρώνει ένα αντίθετο πολιτικό σχέδιο με αυτό της ΝΔ, αντίθετα βαθαίνει τις αναδιαρθρώσεις σε παιδεία-εργασία στην ίδια κατεύθυνση με την ΝΔ στις προσταγές της ΕΕ και του νέου μηχανισμού στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ. Λεφτά για το λαό υπήρχαν προεκλογικά.
. Μετεκλογικά λεφτά υπάρχουν μόνο για τις τράπεζες και το κεφάλαιο. Οι εκλογές όμως δεν αποτελούν ένα πεδίο όπου μετριούνται οι φοιτητικές νεολαίες των πολιτικών κομμάτων όπως θα ήθελε η ΠΑΣΠ. Αντίθετα, έρχονται σήμερα ως μια μάχη που θα αποτελέσει και κρίσιμο κόμβο για την συνέχεια και ανάπτυξη του νεολαιίστικου κινήματος απέναντι στα μέτρα της ντροπής.
Η κυβερνητική παράταξη της ΠΑΣΠ θέλει να μας κάνει να πιστέψουμε πως συμφωνεί με τους αγώνες και τις κινητοποιήσεις αν και τα πλαίσιά της πάντα τάσσονται απέναντί τους. Με το μόνο που συμφωνεί είναι η πολιτική στην ποία εναντιώνονται μαζικά οι φοιτητές, την πολιτική της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ-πολιτικού της φορέα. Η ΠΑΣΠ με την καθημερινή της στάση εντός των συλλόγων δείχνει την πραγματική της πολιτική τοποθέτηση:

    Παρά την γενικόλογη τοποθέτηση εναντίωσης με τα κυβερνητικά μέτρα από την αρχή της χρονιάς όχι μόνο σαμποτάρει τις όποιες κινητοποιήσεις (στήριξη αντι-κατάληψη πλαισίων) αλλά ταυτόχρονα βάζει πλάτη στο εσωτερικό του Πανεπιστημίου για την εφαρμογή της αναδιάρθρωσης (στήριξη Αξιολόγησης, καμία κινητοποίηση απέναντι στις διαγραφές φοιτητών ή τη βιβλιοκάρτα, καμιά κουβέντα σχετικά με τις Πρυτανικές εκλογές)
 Παίζει τον ίδιο ρόλο με τα παπαγαλάκια των ΜΜΕ εντός του Πανεπιστημίου, μιλώντας για το μονόδρομο του ΔΝΤ και το χρέος που άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση προκειμένου ο κόσμος τελικά να μη φύγει από το ΠΑΣΟΚ και η ίδια να καταγράψει ρεύμα στήριξης του πολιτικού της φορέα στη νεολαία.
    Μας μιλάει για διαφάνεια, βάζοντας το και κεντρικό σύνθημα στην αφίσα, την ίδια στιγμή που στο εσωτερικό του Πανεπιστημίου συναγωνίζεται μαζί με τη ΔΑΠ στο φακέλωμα, στα οικονομικά σκάνδαλα (στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων πήραν παρέα κονδύλι χιλιάδων ευρώ από την Πρυτανεία δικαιολογώντας το σαν γραφική ύλη για τους Συλλόγους!!), στις διασυνδέσεις με το καθηγητικό κατεστημένο (πέρασμα μαθημάτων στους «δικούς μας» όπως στα ΤΕΙ, στήριξη Πρυτάνεων και Προέδρων με ανταλλάγματα κ.ο.κ.) .

Περισσότερο από όλα η  ΠΑΣΠ επέλεξε να κρύβεται, επιλέγει την μη πολιτική αντιπαράθεση εντός των συλλόγων σαμποτάροντας τις συλλογικές διαδικασίες για να μπορέσει να συνεχίσει να αποτελεί το πιο ήσυχο και αθόρυβο αλλά ταυτόχρονα γνήσιο υποστηρικτή της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης και της κυβερνητικής πολιτικής.
Ο λόγος ύπαρξης τελικά της ΠΑΣΠ μάλλον φαίνεται πως είναι το να δουλεύει για την καλή εκλογική καταγραφή του ΠΑΣΟΚ και την προώθηση της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης και του εργασιακού μεσαίωνα διασφαλίζοντας ότι αυτός θα είναι βαμμένος με πράσινο και όχι με μπλε χρώμα. Σήμερα ψήφος στην ΠΑΣΠ σημαίνει αποδοχή του ΔΝΤ και των νέων μέτρων, αποδοχή του Πολυνομοσχεδίου και του εθνικού πλαισίου προσόντων που θα έχουν ως άμεσο επακόλουθο την διόγκωση της ανεργίας και της εργασιακής ανασφάλειας, την απαξίωση των πτυχίων και τη μετατροπή τους σε κουρελόχαρτα καθώς την επόμενη μέρα των φοιτητικών εκλογών θα εκμεταλλευτεί το όποιο ποσοστό καταγράψει ώστε να το μετασχηματίσει σε δήθεν ενεργή στήριξη της πολιτικής του κομματικού της φορέα. Δεν ενδιαφέρεται ούτε θέλει να παλέψει για το εργασιακό μέλλον των φοιτητών, για την καθημερινότητα, για τα συμφέροντα τους.
Η οργή του λαού για τα νέα μέτρα στις τελευταίες μεγαλειώδεις απεργιακές κινητοποιήσεις, το «ως εδώ» της νεολαίας που ακούστηκε το Δεκέμβρη του 2008, ο αγώνας των φοιτητών απέναντι στις αναδιαρθρώσεις και τέλος η λογική του ανυποχώρητου αγώνα πρέπει για ακόμα μία φορά να εκφραστούν δυναμικά. Η νεολαία ΔΕΝ χωράει σε καλούπια καθεστωτικών παρατάξεων, ΔΕΝ χωράει στην κατάσταση που της επιφυλάσσουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για το εργασιακό μέλλον της.
ΣΤΙΣ 19 ΜΑΗ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΚΦΡΑΣΤΕΣ ΤΗΣ
ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ - ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ
Ενιαία Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση σε ΑΕΙ-ΤΕΙ