Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

ΟΡΓΗ ΛΑΟΥ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΠΑΝΤΟΥ!!

Διανύουμε την εφαρμογή του δεύτερου μνημονίου και την συζήτηση για την εφαρμογή του τρίτου.
Ένα χρόνο πριν η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ προσπαθούσε να μας πείσει ότι λεφτά υπάρχουν, «αλλά δεν μας έλεγε για ποιον». Αποδείχθηκε ότι λεφτά υπάρχουν για το κεφάλαιο- επιχειρήσεις, ενισχύοντας τους να ξεπεράσουν την κρίση, ρίχνοντας το βάρος στους εργαζόμενους και στην νεολαία. Η πολιτική ΠΑΣΟΚ-ΕΕ- ΔΝΤ με την πλήρη στήριξη ΝΔ- ΛΑΟΣ ισοπεδώνει κάθε κεκτημένο του νεολαιίστικου και εργατικού κινήματος με αντιλαϊκά μέτρα σε παιδεία, εργασία και δημοκρατικά δικαιώματα. 
Στην παιδεία η πολιτική του Μνημονίου μεταφράζεται από την υπουργό Παιδείας του ΠΑΣΟΚ Διαμαντοπούλου στον νέο Νόμο-Πλαίσιο, ο οποίος συμπυκνώνει όλους τους αντί-εκπαιδευτικούς νόμους των προηγούμενων χρόνων. Ο νέος Νόμος-Πλαίσιο εγκαθιδρύει μια σειρά από αλλαγές στην Παιδεία που στοχεύουν στην επιχειρηματική λειτουργία του Πανεπιστημίου με την είσοδο ιδιωτικών επιχειρήσεων και  manager, δίδακτρα, κλπ. Επιπλέον, με το εθνικό πλαίσιο προσόντων καταργείται- υποβαθμίζεται επί της ουσίας το πτυχίο, το οποίο αντικαθίσταται από ένα ατομικό φάκελο δεξιοτήτων, πιστωτικών μονάδων και ικανοτήτων. Παράλληλα, αυτό οδηγεί στην ατομική διεκδίκηση των συμφερόντων και επί της ουσίας καταργεί κάθε συλλογική διεκδίκηση.


Στην εργασία η πολιτική του Μνημονίου αλλάζει ριζικά το τοπίο στις εργασιακές σχέσεις. Επιχειρείται η περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων καταργώντας τις συλλογικές και τις κλαδικές συμβάσεις. Νομιμοποιώντας τις απολύσεις των εργαζομένων στο όνομα της κρίσης και της μείωσης των κερδών των επιχειρήσεων, αυξάνει ραγδαία την ήδη υπάρχουσα ανεργία. Με τις αλλαγές στο ασφαλιστικό καθιερώνει την δουλειά για μια ζωή με αποτέλεσμα την επιπλέον εκμετάλλευση των εργαζομένων, αυξάνοντας τα όρια συνταξιοδότησης τους. ¨Όσον αφορά τους νέους εργαζόμενους και όσους θα βγουν για πρώτη φορά στο χώρο της εργασίας, το σύμφωνο πρώτης απασχόλησης έρχεται να τους εκμεταλλευτεί στο έπακρον. Αυτό ορίζει την εργασία των απόφοιτων Πανεπιστημίων – ΤΕΙ έως τα 25χρόνια τους με μισθό της τάξεως των 592 ευρώ. Συνεπώς καθορίζει τον νέο εργαζόμενο ως αναλώσιμο στα χέρια της εργοδοσίας.
Η μόνη προϋπόθεση για να εφαρμοστούν οι αλλαγές σε παιδεία- εργασία από την πλευρά κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ είναι η περιστολή- καταπάτηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Χτυπά οτιδήποτε είναι επικίνδυνο (καταστολή και τρομοκρατία την ημέρα της Επετείου του Πολυτεχνείου, κ.α) και εχθρικό προς την πολιτική τους. Οι επιθέσεις στα δημοκρατικά δικαιώματα συνεχίζονται με τις διακηρύξεις των απεργιών ως παράνομες, αλλά και οι εκφραστές αυτής της πολιτικής στα Πανεπιστήμια (ΠΑΣΠ, ΔΑΠ) καταγγέλλουν τις μαζικές διαδικασίες των συλλόγων (Γενικές Συνελεύσεις) ως παράνομες. Επιπροσθέτως, ανοίγει πάλι κουβέντα περί κατάργησης του ασύλου, στοχεύοντας να χτυπηθεί το φοιτητικό κίνημα στο σύνολό του.

Η μόνη απάντηση απέναντι σε αυτήν την πολιτική, αλλά και τους εκφραστές της είναι η κλιμάκωση του φοιτητικού κινήματος. Η επίτευξη της κλιμάκωσης αυτής θα επέλθει από την μαζικοποίηση των Γενικών Συνελεύσεων των φοιτητικών συλλόγων, των συντονιστικών επιτροπών και του συντονιστικού των Γενικών Συνελεύσεων. Το αμέσως επόμενο διάστημα το φοιτητικό κίνημα θα πρέπει να επιδιώξει να συνδεθεί με το εργατικό κίνημα σε ένα βαθύ πολιτικό συντονισμό και όχι απλά σε μια επιφανειακή συμπόρευση. Μόνο ένα μέτωπο παιδείας- εργασίας μπορεί να δώσει προοπτική στους αγώνες μας!!

ΟΛΗ Η ΕΞΟΥΣΙΑ ΣΤΙΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ


ΤΕΤΑΡΤΗ 24/11 ΣΔΟ
ΠΕΜΠΤΗ 25/11 ΣΤΕ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26/11 ΣΕΥΠ

ΩΡΑ 12:00, ΣΤΟ Μ. ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ