Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

«Ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ ΕΡΧΕΤΑΙ, Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΦΕΥΓΕΙ»

Ή ΕΜΕΙΣ Ή ΑΥΤΟΙ!!
Τμήματα του ΤΕΙ κλείνουν!!
Η επίθεση της πολιτικής των ΠΑΣΟΚ- ΕΕ- ΔΝΤ σε παιδεία- εργασία γίνεται πιο εμφανής από ποτέ. Μετά από την συνολική καταπάτηση των εργατικών κεκτημένων (κόψιμο μισθών, συντάξεων κ.α.) έφτασε η ώρα της επίθεσης στον χώρο της Παιδείας.
Το προηγούμενο διάστημα σειρά από εξαγγελίες, αλλά και το κείμενο διαβούλευσης για την Παιδεία έχουν σκοπό στην καταπάτηση κάθε κεκτημένου του φοιτητικού κινήματος, έρχεται να προστεθεί στην περεταίρω υποβάθμιση της εκπαίδευσης των ΑΕΙ- ΤΕΙ «ο εκπαιδευτικός Καλλικράτης». Ένας νέος νόμος που έρχεται να εφαρμόσει την πολιτική της λιτότητας στην Παιδεία μέσω καταργήσεων και συγχωνεύσεων τμημάτων. 
Πρόσφατα, το τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών καταργήθηκε και σειρά παίρνουν δεκάδες τμήματα των ΤΕΙ πανελλαδικά. Πιο συγκεκριμένα τμήμα του ΤΕΙ Πάτρας , οι Τουριστικές Επιχειρήσεις, απειλείται με κατάργηση και σειρά παίρνει το τμήμα της Ανακαίνισης και Αποκατάστασης κτιρίων. Τα τμήματα αυτά «κοστίζουν» περισσότερο από τα κέρδη που επιφέρουν στο κεφάλαιο.
Δεν πέρασε πολύς καιρός από τις δηλώσεις των Προέδρων των ΤΕΙ με πρωτοστάτη τον Καπλάνη (πρόεδρος ΤΕΙ Πάτρας), που τάχθηκαν υπέρ του κλεισίματος τμημάτων. Τμήματα τα οποία δημιουργήθηκαν από τις εκάστοτε κυβερνήσεις για χάρη της Τοπικής Ανάπτυξης των Κοινωνιών αλλά και για ψηφοθηρικούς λόγους, ενώ παράλληλα τα συγκεκριμένα τμήματα υφίστανται χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα και δεν παρέχουν στους φοιτητές καμιά επαγγελματική προοπτική.

Στο τοπίο αυτό, σε ιδιαίτερα δυσμενή θέση θα βρεθούν τα ΤΕΙ, οι εργαζόμενοι σε αυτά και οι φοιτητές και οι απόφοιτοί τους. Ήδη προετοιμάζεται και η μείωση των ετών φοίτησης για τα ΤΕΙ από τέσσερα σε τρία. Η πρώτη επίπτωση θα είναι η ακόμη μεγαλύτερη υποβάθμιση των βασικών σπουδών, ζήτημα βέβαια που αφορά και στα Πανεπιστήμια. Τι είδους «ανώτατες» σπουδές θα είναι αυτές, τι επιστήμονες θα εκπαιδεύουν όταν στην ουσία δε θα υπάρχει πρόγραμμα σπουδών συγκεκριμένου επιστημονικού αντικειμένου που να αντιστοιχεί σε συγκεκριμένο επάγγελμα; ; Ακόμη χειρότερα για τα ΤΕΙ, διότι σε μια σειρά από τμήματα ήδη υπάρχει ασάφεια ως προς το επιστημονικό τους αντικείμενο ή ακόμη και αντικείμενα που εμφανώς δεν απαιτούν πανεπιστημιακού επιπέδου σπουδές.
Επαγγελματικά δικαιώματα και ΤΕΙ: η εγχείρηση πέτυχε, ο ασθενής νεκρός.  Αφού για πολλά χρόνια αποτέλεσε αντικείμενο εκμετάλλευσης και εμπαιγμού σε βάρος των σπουδαστών και των αποφοίτων τόσο από τις κυβερνητικές παρατάξεις ΠΑΣΠ ΔΑΠ και από το πράσινο πρόεδρο του ΤΕΙ Καπλάνη όσο και από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ ΝΔ. Πλέον «λύνεται» αυτομάτως  το πρόβλημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων ΤΕΙ. Πως;;; Το πρόβλημα «λύνεται» μέσω της αντικατάστασης της έννοιας των επαγγελματικών δικαιωμάτων με την έννοια των προσόντων. Με απλά λόγια, στην πραγματικότητα κανένας πτυχιούχος (είτε Πανεπιστημίων είτε ΤΕΙ) δε θα είναι κατοχυρωμένος ως προς την άσκηση επαγγέλματος, η πρόσβαση στο οποίο δεν είναι πλέον άμεση. Το πτυχίο μετατρέπεται σε ένα απλό πιστοποιητικό σπουδών που θα απαιτεί συνεχείς επικαιροποιήσεις και αντίστοιχες πιστοποιήσεις.
Το σύνολο των αναδιαρθρώσεων αυτών θέλει να «προετοιμάσει» τη νεολαία για να βγει πειθήνια και υποταγμένη στην αγορά εργασίας της κρίσης
Έχει γίνει εξαιρετικά φανερό ότι οι αλλαγές που έχουν ήδη συμβεί στην ανώτατη εκπαίδευση καθώς και όσες έχουν εξαγγελθεί δε στοχεύουν καθόλου σε αυτό που διαφημίζουν. Στον εκσυγχρονισμό, δηλαδή, της εκπαίδευσης του αυριανού επιστημονικού δυναμικού της χώρας. Αντιθέτως, στοχεύουν στον περιορισμό των επιστημόνων και στην προετοιμασία ημι-μαθών νέων εργαζομένων που θα αποτελούν ένα πιο ευέλικτο, πιο προσαρμοσμένο «ανθρώπινο δυναμικό» για τις νέες, ολοένα εξελισσόμενες, ολοένα και πιο εκμεταλλευτικές ανάγκες του κεφαλαίου. Επίσης, δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ο απώτερος στόχος συνολικά της ΕΕ για την Παιδεία δεν είναι ούτε αυτή καθαυτή η εκπαίδευση, ούτε βέβαια η εκπαιδευτική διαδικασία, ούτε καν τα λεγόμενα επαγγελματικά δικαιώματα. Ο βασικός στόχος είναι τα εργασιακά δικαιώματα. Το ίδιο το δικαίωμα στην εργασία, η ίδια η εργατική δύναμη και η τιμή της. Όλη η ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική και το ζήτημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων συνδέονται οργανικά με τις επιταγές του κεφαλαίου για «κινητικότητα» και «ευελιξία» στην αγορά εργασίας, συνδέονται με τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις.

Η ΝΕΟΛΑΙΑ ΔΕ ΘΑ ΔΕΧΤΕΙ ΤΗ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΗΣ! ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΜΕ ΕΝΑ ΜΑΖΙΚΟ ΝΕΟΛΑΙΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ!

Το φοιτητικό κίνημα έχει αποδείξει ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια πως απέναντι σε αντιδραστικές τομές τέτοιας κλίμακας δε μένει με σταυρωμένα τα χέρια. Οι μεγάλες φοιτητικές κινητοποιήσεις του ’06 και του ’07 με τα πλήγματα που πέτυχαν στην κυβερνητικές επιλογές (μπλοκάρισμα της αναθεώρησης του Συντάγματος, απονομιμοποίηση στην πράξη του νόμου-πλαίσιο και του νόμου της αξιολόγησης) έχουν βάλει τεράστια αναχώματα στο προχώρημα της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης. Ο εκρηκτικός Δεκέμβρης του ’08 συμπύκνωσε επιθετικά με εξωστρεφή τρόπο την οργή και την αγανάκτηση της νεολαίας για όλα αυτά που της ετοιμάζουν.
Αντιμέτωποι με τη μεγαλύτερη μάχη της γενιάς μας, συνεχίσουμε με μαζικούς ανυποχώρητους αγώνες. Με ένα φοιτητικό κίνημα ριζοσπαστικό, αμεσοδημοκρατικό, ανατρεπτικό που θα αποτελεί τον εκφραστή της νεολαιίστικης απάντησης στο μέλλον που της ετοιμάζουν! Με αιτήματα βασισμένα στις ανάγκες και τα δικαιώματα μας που θα βάζουν στο κέντρο την πάλη ενάντια στο μνημόνιο, τις χρεοκοπημένες λογικές των κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και τις εντολές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΟΛΗ Η ΕΞΟΥΣΙΑ ΣΤΙΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ

ΔΕΝ  ΘΑ  ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ  ΤΗΝ  ΚΡΙΣΗ ΣΑΣ, ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ Η  ΚΡΙΣΗ  ΣΑΣ!