Παρασκευή, 14 Ιανουαρίου 2011

Απόφαση της συνέλευσης κατάληψης κεντρικής γραμματείας ΤΕΙ Πατρών, απο τους σπουδαστές του παραρτήματος Αμαλιάδας.

Κίνδυνος, παιδεία-μνημόνιο!!!

Συνάδελφοι/ες,
Η παράνοια ήρθε να εγκατασταθεί και στο χώρο της παιδείας. Η υπουργός πρόσφατα αποφάσισε το κλείσιμο 100 σχολών, που πλέον έχουν θεωρηθεί αναποτελεσματικές βάσει της μανατζερίστικης εκτίμησής των διοικούντων της εκπαίδευσης .
Αυτή η εφιαλτική πραγματικότητα της εμπορευματοποίησης της παιδείας επιβάλλεται( όπως έγινε και με το νόμο πλαίσιο σχετικά με το άρθρο 16)σταδιακά και μάλιστα παρουσιάζεται σαν αναγκαιότητα για την μακροπρόθεσμη ύπαρξη και λειτουργία της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Η επίθεση ξεκινά στα αδύναμα τμήματα καθώς αυτά είναι μη ανταγωνιστικά σε μια κοινωνία που ως ποιότητα νοείται η ανταγωνιστικότητα, καθώς ορίζουν οι επιταγές της Τρόικας.
Συγκεκριμένα, πολλά τμήματα έχουν κλείσει ενώ ακόμα πιο πολλά στοχοποιούνται για κλείσιμο και ξεκινάει συνεπώς η επιχείρηση αποδυνάμωσής τους.
Το Τ.Ε.Ι της Αμαλιάδος αποτελεί τρανταχτό παράδειγμα της πραγματικότητας αυτής ,δεχόμενο μια συντονισμένης επίθεση που τραντάζει συθέμελα την ομαλότητα της λειτουργίας του και την ουσία της ύπαρξης του.
Παρακάτω παραθέτονται μερικά από τα πολλαπλά προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την κεντρική διοίκηση Πατρών:
>    Αλλαγή οδηγού σπουδών στη μέση του τρέχοντος εξαμήνου πράγμα που οδήγησε σε ένα χάος με αποτέλεσμα να μην ξέρει κανένας φοιτητής ,δάσκαλος ή προϊστάμενος πως θα ολοκληρωθεί η μετάβαση και πως θα δομηθούν τα μαθήματα με αποτέλεσμα μα περνάει ο καιρός και να μην πραγματοποιούνται μαθήματα,
 >   80 / εργαστήριο 18 θέσεων και λίστες αναμονής με 100 άτομα ,επίσης παράγοντες που απόκλεισαν για 3 εβδομάδες τη διεξαγωγή των μαθημάτων.
>    Το σύστημα για τις δηλώσεις των μαθημάτων άνοιξε 1 Νοέμβρη με δεσμεύσεις που δεν ισχύουν και με παρουσιάσεις μαθημάτων μόνο του νέου προγράμματος σπουδών εκ των οποίων οι φοιτητές δεν μπορούσαν να πάρουν τα μαθήματα στα οποία είχαν δικαίωμα. Μετά από άλλες τρείς εβδομάδες διαβουλεύσεων και αναθεωρήσεων ξεκίνησε το σύστημα, ανασκευασμένο, με μικρό ποσοστό λάθους. Όλον αυτόν τον καιρό τα μαθήματα δεν γίνονταν ολοκληρωμένα καθότι οι φοιτητές δεν ήξεραν καν τι μπορούν ή δεν μπορούν να δηλώσουν.
>    Το κτήριο στο οποίο λειτουργούμε έχει 3 εργαστήρια και 4 αίθουσες θεωρίας και είναι πρώην εγκαταστάσεις σταφιδαποθήκης, θεωρημένες ως ακατάλληλες μετά το σεισμό του 2007.Το νέο κτίριο στο οποίο θα μπορούσαν να γίνουν αναπληρώσεις (καθότι υπάρχει ο απαραίτητος χώρος) είναι έτοιμο και παρόλα αυτά η διοίκηση αρνείται πεισματικά να μας μεταφέρει.
>    Οι συμβάσεις των καθηγητών από δωδεκάμηνες έγιναν εξάμηνες με αποτέλεσμα το Φλεβάρη να λήγουν και να βρεθεί πάλι η σχολή, οι εργαζόμενοι σε αυτή και οι φοιτητές σε τέλμα.

Για όλα τα άνωθι ο Σύλλογος Φοιτητών Αμαλιάδος έκανε δύο εβδομάδες αποχή (μετά από τον χαμένο χρόνο από τα υπερπληθή εργαστήρια) με ολικό αίτημα τη διόρθωση όλων των παρατυπιών χωρίς επιβάρυνση των φοιτητών με αποτέλεσμα να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα.
Στο τέλος του εξαμήνου ανακοινώθηκε από το συμβούλιο του Τ.Ε.Ι ότι δεν πληρείται ο επαρκής αριθμός μαθημάτων, άρα το εξάμηνο χάνεται, με τους φοιτητές να μην έχουν δικαίωμα στην εξέταση των μαθημάτων.
Για ευθύνη της διοίκησης χρεώνονται οι φοιτητές και χάνουν τα χρήματα ,το χρόνο και τα ακαδημαϊκά-κοινωνικά τους δικαιώματα.
Εμείς λέμε ένα τεράστιο ΟΧΙ σε όλη αυτή τη σαπίλα και την επίθεση την οποία δεχόμαστε και θέτουμε ένα συνολικό πλαίσιο παιδείας προειδοποιώντας τους συμφοιτητές μας ότι τα φαινόμενα της Αμαλιάδας είναι προαναγγελία για το τι θα ακολουθήσει σε όλον τον ακαδημαϊκό χώρο.
Ως εκ τούτου καλούμε τους συναδέλφους και συμπολίτες μας στο συνολικό αγώνα για την υπεράσπιση της παιδείας που οι μάνατζερ και οι κυβερνώντες θέλουν να διαφθείρουν.
Το δικαίωμα στη σωστή παιδεία είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε ελεύθερου πολίτη. Όλοι στον αγώνα της αντίστασης στην παιδεία της Τρόικας!!!!

       Συνέλευση κατάληψης Κεντρικής Γραμματείας ΑΤΕΙ Πατρών