Ένας χρόνος έχει περάσει με την είσοδο της Ελλάδας στο Δ.Ν.Τ., ένας χρόνος στον οποίο έχουμε γίνει μάρτυρες τις πιο λυσσασμένες επίθεσης που έχει γίνει ποτέ από πλευράς κεφαλαίου σε βάρος των εργαζομένων και της νεολαίας. Κόψιμο μισθών- συντάξεων, φορομπηξία στους εργαζόμενους- φοροαπαλλαγές για το κεφάλαιο, ιδιωτικοποιήσεις και ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, και η επίθεση συνεχίζεται στο χώρο της εκπαίδευσής. Εκτός από τον νέο νόμο πλαίσιο της Διαμαντοπουλου ο οποίος φέρνει ριζικές αλλαγές στο χώρο του πανεπιστημίου, όπως το να διευκολύνει την δράση των επιχειρήσεων μέσα στις σχολές (βάζει τους συμβούλους των επιχειρήσεων μέσα στα πρυτανικά συμβούλια), καταργούνται οι φοιτητικές παροχές, κάνοντας ακόμα πιο ακριβή την φοιτητική ζωή. Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση επιλέγοντας να πληρώσει το τοκογλυφικό και χιλιοπληρωμένο από τους εργαζόμενους χρέος, έχει κυρήξει πραγματική ォστάση πληρωμώνサ για τις κοινωνικές δαπάνες με αποτέλεσμα νοσοκομεία να κλείνουν και να υπολειτουργούν, επιδόματα να κόβονται, και σχολεία και σχολές να κλείνουν. Ήδη έχουν ανακοινώσει αναστολή της λειτουργίας τους λόγο ελλιπούς χρηματοδότησης μια σειρά σχολών (Αρχιτεκτονική Αθήνας,νομική Αθήνας,τ.ε.ι. Πειραιά).
Όλα αυτά αποτελούν τον αντίστοιχο Καλλικράτη της εκπαίδευσης. Όπως δηλαδή, δήμοι συγχωνεύονταν, με αποτέλεσμα εκατοντάδες εργαζόμενοι να χάσουν τη δουλειά τους, έτσι και πολλές σχόλες κυρίως τμήματα των ΤΕΙ θα κλείσουν ή θα συγχωνευτούν. Κριτήριο για την κυβέρνηση και την ΕΕ για το κλείσιμο ή όχι είναι το κατα πόσο οι απόφοιτοι των σχολών θα είναι ανταποδοτικοί για τις επιχειρήσεις. Σε διαφορετική περίπτωση αποτελούν απλώς βαρίδι. Όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν η ίδια πολιτική που δημιούργησε σχολές παντού στην Ελλάδα, μόνο για πελατειακές σχέσεις και για να ικανοποίησει τον εκάστοτε βουλευτή ή δήμαρχο χωρίς να εξασφάλιζει στοιχειώδη μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα για τους αποφοίτους, αλλά και την δυνατότητα σε αυτές τις σχόλες να λειτουργούν κανονικά χωρίς εμπόδια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τμήματα του Τει Ιονίων νήσων που βρίσκονται στην Κεφαλονιά και στη Λευκάδα άλλα και τα τμήματα του Τει Πάτρας που βρίσκονται στην Αμαλιάδα τα οποία είναι ανάμεσα στα τμήματα που όπως ανακοίνωσε το υπουργείο παιδείας δεν θα δεχθούν εισακτέους του χρόνου, άρα σταδιακά οδηγούνται στο κλείσιμο. Για αυτή την κατάσταση δεν ευθύνονται καθόλου οι φοιτητές αλλά αντίθετα η στοχευμενη πολιτική της κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ για την παιδεία, που ονειρεύονται υποβαθμισμένα τμήματα που οδηγούνται σε κλείσιμο και δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων.
Οι φοιτητές δεν πρέπει να σκύψουν το κεφάλι και να ανεχθούν το κλείσιμο των σχολών τους. Δεν θα πληρώσουμε εμείς την κρίση τους. Η ολόπλευρη μόρφωση πρέπει να είναι δημόσιο αγαθό για όλους, όπως και η εξασφάλιση μιας αξιοπρεπούς δουλειάς πάνω στο αντικείμενο που επιθυμεί ο καθένας. Κανένας φοιτητής και καθηγητής να μην μείνει στο δρόμο - αύξηση των δαπανών για την παιδεία. Οι φοιτητές πρέπει με την συμμετοχή τους να δυναμώσουν τους συλλόγους, να μαζικοποιήσουν της γενικές συνελεύσεις,να ενωθούν με τον αγώνα των εργαζομένων και να πάρουν θέση: να αποδοκιμάσουν στην πράξη τους εκφραστές της κυβερνητικής πολιτικής μέσα στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, και να ανατρέψουν τον σύγχρονο μεσαίωνα που προωθείται.