Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Ύστερα απο την Γενική Συνέλευση της ΣΔΟ Τρίτη 26-03


Ύστερα απο την Γενική Συνέλευση                 της ΣΔΟ Τρίτη 26-03
        
     Πλαίσιο αγώνα:179
                       (στηρίζουν ΑΠΣ-ΕΑΑΚ,ΑΡΕΝ)
                   ΠΑΣΠ:53
                     ΜΑΣ:45
                     ΔΑΠ:32


                 ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΓΩΝΑ 


ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ
ΓΕΝΙΚΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΗΨΕΩΝ 14/3/2013


Χαιρετίζουμε τους δεκάδες Φοιτητικούς Συλλόγους και τους δεκάδες χιλιάδες φοιτητές από όλη την Ελλάδα που διαδήλωσαν σήμερα μαζικά στο κέντρο της Αθήνας και στο Υπουργείο Παιδείας. Στέλνουμε αγωνιστικούς χαιρετισμούς σε όλες τις Γενικές Συνελεύσεις, σε όλες τις κινητοποιήσεις και δράσεις που πραγματοποιούνται πανελλαδικά απέναντι στη βάρβαρη πολιτική στο χώρο της εκπαίδευσης και ειδικότερα στο σχέδιο «Αθηνά». Σαράντα Φοιτητικοί Σύλλογοι συγκεντρωθήκαμε μετά το πέρας της πορείας προκειμένου να συντονίσουμε τον αγώνα μας και να ενοποιήσουμε τη δράση μας σε έναν κοινό αγωνιστικό βηματισμό.

ΜΠΛΟΚΟ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΘΗΝΑ
ΚΑΜΙΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ, ΚΑΜΙΑ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ, ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ


Το σχέδιο «Αθηνά» είναι αυτή τη στιγμή η αιτία που μία σειρά από ΤΕΙ και ΑΕΙ σε όλη τη χώρα βράζουν. Το σχέδιο προβλέπει τη συγχώνευση τμημάτων και σχολών, με αποτέλεσμα να κλείνουν ολόκληρα ιδρύματα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Στην πραγματικότητα με το σχέδιο «Αθηνά» πετιούνται στο δρόμο χιλιάδες συνάδελφοι μας (κυρίως οι σπουδαστές των ΤΕΙ, τα οποία και αποτελούν έναν από τους βασικούς στόχους του σχεδίου), που δεν μπορούν υπό τέτοιες συνθήκες να συνεχίσουν τις σπουδές τους. Η όποια εργασιακή μας προοπτική εξοντώνεται, αφού τα δικαιώματα των πτυχίων στην εργασία εκμηδενίζονται και μας δηλώνουν ότι θα μείνουμε άνεργοι. Τμήματα συγχωνεύονται ή κλείνουν με αποτέλεσμα οι χιλιάδες νέοι και νέες που πετιούνται έξω από τις σχολές και αυτοί που δεν θα μπορέσουν να εισαχθούν σε κάποια σχολή να αναζητήσουν αναγκαστικά την τύχη τους στα Ιδιωτικά Κολέγια και Κέντρα μεταλυκειακής εκπαίδευσης που ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια.
Παράλληλα, το σχέδιο «Αθηνά», εκτός από το δήθεν καθαρά οικονομικό κομμάτι, περί εξορθολογισμού των δαπανών για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, έρχεται να εξυπηρετήσει μία πάγια πολιτική στόχευση της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης, την προσαρμογή του πανεπιστημίου και των αποφοίτων του στις ανάγκες τις αγοράς. Με τη διάλυση και τη σαλαμοποίηση γνωστικών αντικειμένων αποδυναμώνονται πτυχία και απόφοιτοι, ενώ παράλληλα εντείνεται και νομιμοποιείται η ευθεία επέμβαση στο πανεπιστήμιο, στα προγράμματα σπουδών και στα πτυχία, ακόμα και για τις σχολές που έμειναν στο απυρόβλητο.

Η προσπάθεια αυτή συμπληρώνεται με τη σταδιακή εφαρμογή του νόμου Διαμαντοπούλου – Αρβανιτόπουλου, δηλαδή το διορισμό των Συμβουλίων Ιδρύματος, τη συγκρότηση πρότυπων εσωτερικών κανονισμών, τις διαγραφές φοιτητών και τις διασπάσεις προγραμμάτων σπουδών. Τέλος, το σχέδιο «Αθηνά» χρησιμοποιεί την αξιολόγηση σα μοχλό πίεσης για όλα τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ. Ο κίνδυνος του κλεισίματος – ειδικά για τις σχολές που δεν θα θεωρηθούν «αποδοτικές» - θα έχει ως αποτέλεσμα την αναμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών με βάση τις ανάγκες της αγοράς, τη διάσπαση των πτυχίων σε δύο κύκλους με εισαγωγή διδάκτρων.
Τέλος, το «σχέδιο δράσης για την ενίσχυση της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας των νέων» παγιώνει τον εργασιακό μεσαίωνα που επικρατεί ειδικά για τους νέους εργαζόμενους. Στην προσπάθεια του να ελαττώσει ψευδεπίγραφα τους τεράστιους δείκτες ανεργίας, νομιμοποιεί μισθούς των 300€ και πλήρως ελαστικές σχέσεις εργασίας τοποθετώντας σήμερα τη νεολαία, σπουδάζουσα ή εργαζόμενη, στο επίκεντρο της καταστροφικής πολιτικής των μνημονίων.

Τον τελευταίο καιρό εντείνεται όλο και περισσότερο η επίθεση που δέχεται η εκπαίδευση, αλλά και γενικά το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Οι συνεχείς μειώσεις μισθών και συντάξεων, η συρρίκνωση του δημοσίου τομέα (χιλιάδες απολύσεις) αλλά και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας στο κεφάλαιο συνθέτουν το πλήρες τοπίο της βάρβαρης αυτής πολιτικής. Το παράδειγμα των δύο φοιτητών στη Λάρισα που πέθαναν από το αυτοσχέδιο μαγκάλι που έφτιαξαν για να ζεσταθούν για μας δεν είναι τυχαίο και οι πολιτικές της συγκυβέρνησης πλήρως εναρμονισμένες με τις επιταγές της ΕΕ και του ΔΝΤ είναι οι μόνες υπεύθυνες.

ΟΤΑΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΑΣΦΥΞΙΑ
ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΜΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΓΕΝΙΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΑΠΝΕΥΣΕΙ...
ΔΕ ΧΩΡΑΜΕ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΟΥΣ, ΔΕ ΧΩΡΑΝΕ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ!

Παράλληλα όμως διευρύνονται και μαζικοποιούνται οι αγώνες και οι αντιστάσεις του λαού. Οι κάτοικοι στις Σκουριές δίνουν μεγάλη μάχη απέναντι στα ΜΑΤ, ΜΜΕ και την εταιρία που ζητάει μία ολόκληρη έκταση για να την εκμεταλλευτεί ως μεταλλείο χρυσού, για να διατηρήσουν το δάσος της περιοχής ανέπαφο. Αυτοί μαζί με τη σειρά άλλων αγώνων όπως η απεργία στο μετρό και στο λιμάνι δείχνουν ότι αυτή η επίθεση δεν πρόκειται να περάσει αναπάντητη. Μπροστά όμως σε αγώνες που έχουν να επιδείξουν διάρκεια, αυταπάρνηση και σθένος, η μόνη απάντηση της κυβέρνησης είναι η τρομοκράτησή τους. Μη διστάζοντας ακόμα και να ρίξουν δακρυγόνα στο προαύλιο σχολείου, τραυματίζοντας παιδιά, αλλά και με εφόδους σε σπίτια και συλλήψεις αθώων πολιτών προσπαθούν να στείλουν όποιον αγωνίζεται σπίτι του. Αν κάτι όμως έχουν να μας διδάξουν αυτές οι κινητοποιήσεις είναι ότι κόντρα στην τρομοκρατία της κυβέρνησης, με τους συλλογικούς αγώνες, νεολαία και εργαζόμενοι μπορούμε να υπερασπιστούμε όλα αυτά που μας ανήκουν.

Είναι η στιγμή που η σπουδάζουσα νεολαία και οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί και οι εργαζόμενοι, οφείλουμε ενωμένοι να παλεύουμε για ένα πανεπιστήμιο:

ΜΑΖΙΚΟ: που δε θα πετάει κανέναν έξω, δε θα αναπαράγει το διαχωρισμό ΑΕΙ – ΤΕΙ, που θα κατοχυρώνει σε όλους επαγγελματικά δικαιώματα και αξιοπρεπή εργασιακή προοπτική.

ΔΗΜΟΣΙΟ: Ανοιχτό στην κοινωνία, που δε θα λειτουργεί σύμφωνα με τις επιταγές της αγοράς.

ΔΩΡΕΑΝ: Χωρίς δίδακτρα, που θα εξασφαλίζει σε κάθε φοιτητή δωρεάν σίτιση – στέγαση – σπουδές.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ: Που τον πρώτο λόγο θα έχουν φοιτητές και εργαζόμενοι κι όχι οι νέες αυταρχικές διοικήσεις. Ένα πανεπιστήμιο με Άσυλο που θα στεγάσει τους αγώνες των φοιτητών και του λαού.

Ένα πανεπιστήμιο με ανθρώπινους ρυθμούς σπουδών, που δε θα διαγράφει φοιτητές και δε θα αποκλείει τους φοιτητές που εργάζονται.

Αν ενωθούμε και παλέψουμε όλοι μαζί μπορούμε να νικήσουμε!

Δείχνουν ότι μας φοβούνται. Φαίνεται από τις διαρκείς ταλαντεύσεις γύρω από την ημερομηνία ψήφισης και από τις ποιες σχολές θα συμπεριληφθούν. Τώρα είναι η στιγμή που πρέπει να κλιμακώσουμε. Να προχωρήσουμε σε μαζικές Γενικές Συνελεύσεις τις επόμενες ημέρες, σε συντονισμό φοιτητών – καθηγητών – εργαζομένων, σε μαχητικές διαδηλώσεις. Να προχωρήσουμε σε αποκλεισμούς δρόμων, σε καταλήψεις δημοσίων κτηρίων, να μετατρέψουμε τις παρελάσεις σε ποτάμια λαϊκής οργής. Να μάθει όλη η κοινωνία τον αγώνα μας. Θέλουμε στο πλευρό μας τους εργαζόμενους και τους καθηγητές που πλήττονται αλλά και όλη την υπόλοιπη νεολαία γιατί δίνουμε έναν αγώνα και για αυτούς και θέλουμε να τον δώσουμε μαζί!

 ΚΑΤΩ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΘΗΝΑ
ΚΑΜΜΙΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ, ΚΑΜΜΙΑ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ
ΛΟΥΚΕΤΟ ΣΕ ΤΡΟΪΚΑ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΜΑΣ


Απαιτούμε:

  •          Απόσυρση του σχεδίου «ΑΘΗΝΑ». Καμία συγχώνευση-μετακίνηση-κατάργηση τμημάτων.
  •          Ανατροπή του νέου νόμου πλαίσιο για τα ΑΕΙ-ΤΕΙ
  •       Ανατροπή του ΜΑΥΡΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΔΗΜΑΡ-ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ, των Μνημονίων, του Μεσοπρόθεσμου και κάθε αντιλαϊκού νομοσχεδίου.
  •          Έξω η Τρόϊκα και το ΔΝΤ-Ρήξη-Ανυπακοή-Έξοδος από την ΕΕ. Διαγραφή του χρέους. 
  •       Κατάργηση των Κολλεγίων και κάθε μορφής ιδιωτικής εκπαίδευσης. Ανατροπή του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων. Απόσυρση των νόμων για Αξιολόγηση, ΙΔΒΕ, ΔΟΑΤΑΠ. 
  •           Ούτε ένα ευρώ για τις σπουδές μας - Καμία σκέψη για δίδακτρα και κατάργηση συγγραμμάτων.
  •        Υπεράσπιση και διεύρυνση των δημοκρατικών ελευθεριών και δικαιωμάτων του λαού κόντρα στην τρομοκρατία Κράτους – Κεφαλαίου – Κυβέρνησης και της φασιστικής νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής 

Διεκδικούμε:
  •               Αποκλειστική κρατική χρηματοδότηση. Ενιαία Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση, Δημόσια Δωρεάν Παιδεία για όλους χωρίς ταξικούς φραγμούς. Αύξηση της χρηματοδότησης για την Παιδεία, την Υγεία, τις κοινωνικές παροχές, όχι για τις τράπεζες, τους επιχειρηματίες και τις στρατιωτικές επιδρομές. 
  •          Ένα ενιαίο και αδιάσπαστο πτυχίο με όλα τα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα σε αυτό. 
  •          Δωρεάν σίτιση, στέγαση, συγγράμματα, πάσο και συγκοινωνίες για όλους.
  •          Μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό-Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις. 


Αποφασίζουμε:
  • Συνεχίζουμε την κατάληψη της σχολής της ΣΔΟ,της κεντρικής Διοίκησης και της Οικονομικής Διαχείρισης μέχρι και την Τρίτη 02-04 και νέα Γ.Συνέλευση 02-04 και ώρα 13:00 στο Μ.αμφιθέατρο.
  • Αποκλεισμός του γραφειου του Προέδρου από Τρίτη 26-03 μέχρι Τρίτη 02-04
  • Πέμπτη 28-03 πανελλαδικό-πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα με προσυγκέντρωση 13:00 στα Προπύλαια.
  • Γραμματείες ανοιχτές τις ημέρες Τετάρτη 27-03 και Παρασκευή 29-03
  • Οικονομική διαχείριση  θα παραμείνει ανοιχτή τις ίδιες μέρες με τις γραμματείες