Τρίτη, 11 Νοεμβρίου 2014

ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΖΕΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ

Ο Νοέμβρης είναι πάντα ένας μήνας ιδιαίτερος. Δεν είναι μόνο οι μνήμες που ξυπνά στον κόσμο που έζησε τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, άλλωστε οι μνήμες κάποτε κλείνουν τον κύκλο τους, και παίρνουν θέση στην Ιστορία. Είναι αυτό το σάλπισμα για εξέγερση, για αντίσταση και πάλη που πάντα βρίσκει νέους, εκρηκτικούς δρόμους μέσα στην επικαιρότητα και επανέρχεται στο προσκήνιο. «Εδώ Πολυτεχνείο…»
Το μήνυμα του Πολυτεχνείου ξεφεύγει από τα όρια του «ρεαλιστικού», συμβολίζει την έκρηξη των λαϊκών προσδοκιών σε μια κορύφωση που τότε δεν μπόρεσε να ελέγξει κανείς, ούτε οι χαφιέδες της χούντας, ούτε οι επίσημες πολιτικές δυνάμεις, ακόμα και της τότε Αριστεράς. Το Πολυτεχνείο ήταν νικηφόρο όχι μόνο γιατί ο κόσμος συγκρούστηκε έμπρακτα με το καθεστώς, αλλά γιατί έθεσε ζητήματα πέρα απ’αυτό, που αμφισβήτησαν την ίδια του την ύπαρξη και την πολιτική σε κάθε επίπεδο από την σκοπιά των αναγκών της νεολαίας και  των εργαζομένων.

`Ο κόσμος που αγωνίστηκε εντος και εκτος των τοιχών του πολυτεχνείου,πάλεψε ενάντια στο αυταρχικό πολίτευμα της χούντας στις ανελευθερίες ενάντια στις Η.Π.Α, το ΝΑΤΟ ,τον ιμπεριαλισμό και τον πόλεμο για μια ζωή ελεύθερη με αξιοπρέπεια, δημοκρατικές ελευθερίες, δουλειά και μόρφωση για όλους.Αν κάτι μπορούμε να μάθουμε από εκείνο τον Νοέμβρη είναι οτι οι μαζικοί ,ανυποχώρητοι και συντονισμένοι αγώνες του φοιτιτικού με το εργατικό κινήμα μπορούν να νικούν!Τα αιτήματα του τοτε ακόμα παραμένουν πιο επίκαιρα απο ποτε στο σήμερα.

Το ΨΩΜΙ σήμαινε τοτε :δουλειά για όλους και μάχη ενάντια στην φτώχεια και την εξαθλίωση.
Το ΨΩΜΙ σήμερα σημαίνει πάλη για μόνιμη και σταθερή δουλεία για όλους ενάντια στην σύγχρονη σκλαβιά που μας έχουν ετοιμάσει , πάλη ενάντια στις σύγχρονες σχέσεις εργασίας που μας θέλουν υποταγμένους πειθήνιους ελαστικά επισφαλώς εργαζόμενους,να μπαλατζάρουμε μεταξύ ανεργίας και πεντάμηνων προγραμμάτων ,voucher,μάχη ενάντια στις απόλύσεις, στην αξιολόγηση ,ενάντια στον ΕΝΦΙΑ,στους πληστηριασμούς και στο συνδικαλιστικό νόμο έκτρωμα. Σήμερα το αίτημα για ΨΩΜΙ σημαίνει πάλη για την ανατροπή αυτών που “αρπάζουν το ψωμί απ το τραπέζι”.


ΠΑΙΔΕΙΑ σήμαινε τοτε: πάλη για μόρφωση και γνώση για όλους
ΠΑΙΔΕΙΑ σήμερα σήμαινει Να ανατρέψουμε όλες τις αντιεκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις των τελευταίων χρόνων. Εναντίωση στην πολιτική της διάλυσης της δημόσιας και δωρεάν παιδείας και της εργασιακής μας προοπτικής. Εναντίωση στην συνολική υποβάθμιση και στο ξεπούλημα επικερδών τομέων του Πανεπιστημίου στις επιχειρήσεις. Εναντίωση στις απολύσεις εργαζομένων και στους ταξικούς φραγμούς. Εναντίωση στην υποταγή της έρευνας στις ανάγκες της αγοράς.Ενάντια στο Νέο Λύκειο ,στις διαγραφές ,στην αυταρχική θωράκιση του Πανεπιστημίου,ενάντια στην κατάργηση του ασύλου.Σημαίνει αγώνα για μόρφωση, για ανθρώπινους ρυθμούς σπουδών, σημαίνει αγώνα για ένα ενιαίο και ισχυρό πτυχίο ανά γνωστικό αντικείμενο με όλα τα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα σε αυτό, ένα πτυχίο που θα μας δίνει την δυνατότητα να διαπραγματευόμαστε συλλογικά απέναντι στον εργοδότη και θα διασφαλίζει πως σε καμία περίπτωση δεν θα γίνουμε η γενιά της δια βίου εργασιακής περιπλάνησης. Σημαίνει αγώνα για ένα άλλο Πανεπιστήμιο στη βάση των κοινωνικών αναγκών, για Ενιαία Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση, χωρίς κανένα κάθετο και οριζόντιο διαχωρισμό, που ως μόνο στόχο έχει την ένταση ενός πλαστού ανταγωνισμού μεταξύ των φοιτητών ως αυριανών εργαζομένων και την περεταίρω εκμετάλλευση τους από την εργοδοσία . Σημαίνει πάλη για φοιτιτική μέριμνα βασισμένη στις ανάγκες της πληττώμενης πλειοψηφίας,σημαίνει σχολές και σύλλογοι σπίτι και όπλο του κάθε φοιτητή.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ σήμαινε τοτε: πάλη ενάντια στη χούντα , το βασιλιά και καθε επίδοξο διαχειριστή του συστήματος,πάλη ενάντια στον πόλεμο ,τον ιμπεριαλισμό ,την απελευθέρωση των λαών απο τα ολοκληρωτικά καθεστώτα της τοτε εποχής ,ενάντια στην λογοκρισία και στον συντηρητισμό,
μάχη για την ελεύθερη διακήνηση ιδεών .

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ σήμερα σημαίνει πάλη για την ανατροπή της πολιτικής που καταστρατηγεί δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες και απαντάει με ωμή καταστολή και προβοκάτσια σε κάθε έκφραση της λαϊκής οργής,που χρησιμοποιεί το παρακράτος για να εκφοβίσει αγωνιστές,πάλη ενάντια σε κάθε μορφή αστικής δημοκρατίας, παλέυοντας για την εργατική δημοκρατία ενάντια στον κοινοβουλευτικό ολοκληρωτισμό και την αυταρχική θωράκιση του κράτους.Ενάντια στον σύγρονο ιμπεριαλισμό και τους μηχανισμούς ολοκλήρωσεις του κεφαλαίου (ΕΕ-ΔΝΤ-ΝΑΤΟ) ,πάλη ενάντια σε όλες τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις για τη χειραφέτηση και απελευθέρωση των λαών .