Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2016

Καταγγελία για τα γεγονότα στο ΤΕΙ Πάτρας

Καταγγέλουμε την απαράδεκτη στάση των δυνάμεων της ΠΚΣ/ΚΝΕ στο ΤΕΙ Πάτρας, που με μεθοδεύσεις που θα ζήλευαν ακόμα και οι καθεστωτικές παρατάξεις, αφού συγκρότησε το ΔΣ του συλλόγου της Σ.Ε.Υ.Π χωρίς να καλέσει τις υπόλοιπες δυνάμεις, απέκλεισε από το ΔΣ το σχήμα της ΑΠΣ-ΕΑΑΚ
, που με βάση τα αποτελέσματα των εκλογών και τον εκλογικό κανονισμό, δικαιούται μια έδρα. Με τον τρόπο αυτό, στην ουσία επιχείρησε να νοθεύσει εκ των υστέρων το αποτέλεσμα των φοιτητικών εκλογών με κυρίαρχο μέλημα όχι την ίδια τη λειτουργία του φοιτητικού συλλόγου και των διαδικασιών του αλλά την αυτοδυναμία της στο Δ.Σ.
 Ως ΕΑΑΚ, όπου και να παρεμβαίνουμε, ποτέ δεν μπήκαμε στο παιχνίδι της αέναης καταγγελιολογίας, παρά τις πολλές προκλήσεις από τις δυνάμεις της ΚΝΕ που έχουμε δεχτεί κατά καιρούς. Ίσα ίσα που πάντα πρεσβεύουμε και καλούμε στην ανατρεπτική κοινή δράση των μαχόμενων δυνάμεων της αριστεράς στο κίνημα, για την υπεράσπιση των συμφερόντων του λαού και της νεολαίας. Ωστόσο το συγκεκριμένο ζήτημα έχει πολύ σοβαρές προεκτάσεις και γι' αυτό αποφασίσαμε να το καταγγείλουμε.
Το πρώτο ζήτημα που θέλουμε να θίξουμε είναι το ζήτημα της δημοκρατίας μέσα στους συλλόγους. Η στάση των δυνάμεων της ΚΝΕ δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την διαμόρφωση φοιτητικών συλλόγων που θα μπορούν να κουβεντιάζουν μέσα από αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες, να αποφασίζουν και να συντονίζονται προκειμένου να συγκρουστούν και να ανατρέψουν την επίθεση του αντιπάλου. Περισσότερο προσομοιάζει σε λογική τσιφλικά, ότι "εδώ κάνω κουμάντο εγώ" και καταλήγει να απονεκρώνει και να γραφειοκρατικοποιεί τους συλλόγους. Είναι συμπεριφορά που βάζει την κομματική οικοδόμηση πάνω από την ανασυγκρότηση του φοιτητικού κινήματος και καταλήγει σε τέτοιες πρακτικές. Επιπλέον, για να δικαιολογήσουν τις παραπάνω κινήσεις, οι δυνάμεις της ΚΝΕ έφτασαν στο σημείο να επικαλεστούν τις πρακτικές που επικρατούν στη Γ.Σ.Ε.Ε. δηλαδή τις πρακτικές εκείνες με τις οποίες ,τόσα χρόνια, η συνδικαλιστική γραφειοκρατεία και οι δυνάμεις του εργοδοτικού συνδικαλισμού προσπαθούν να διαλύσουν το εργατικό κίνημα και που οι ίδιες οι δυνάμεις του ΚΚΕ καταγγέλλουν, υποτίθεται, στα σωματεία.
Τελικά, η ΚΝΕ με την στάση που κρατάει συνολικά στο φοιτητικό κίνημα, σε μια περίοδο που αυτό θα έπρεπε να ανασυγκροτείται και να προετοιμάζει την απάντηση του στα αντιλαϊκά μέτρα που έρχονται, καταλήγει να το διασπά, να το αποπροσανατολίζει και άρα να το αποδυναμώνει. Έτσι, παρά την ρητορεία της και την προσπάθειά της να πείσει ότι τα σχήματα της ΕΑΑΚ φταίνε μέχρι και για την υπογραφή των μνημονίων, μάλλον είναι η ΚΝΕ αυτή που παίζει ένα πολύ χρήσιμο ρόλο για την κυβέρνηση, σε μια περίοδο που η ένταση της επίθεσης μπορεί να φέρει στο προσκήνιο εκ νέου λαϊκές και νεολαιίστικες αντιστάσεις.

Ως ΕΑΑΚ κυρίαρχο μέλημα μας δεν ήταν ποτέ ένα παιχνίδι εντυπώσεων, όμως θεωρούμε ότι και οι φοιτητικές εκλογές αποτελούν μια μάχη του φοιτητικού κινήματος, γι αυτό και πρώτα από όλα εμείς αλλά και οι όλοι οφείλουν να λογοδοτούν στους  φοιτητικούς συλλόγους. Την εποχή που η επίθεση κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ είναι τόσο οξεία και πλήττει με τόσο άμεσο τρόπο την νεολαία νομίζουμε ότι δεν υπάρχει χώρος για μικροπολιτική και «νταβατζιλίκια». Κυρίαρχο μέλημα όλων θα έπρεπε να είναι η ανασυγκρότηση των φοιτητικών συλλόγων και του φοιτητικού κινήματος. Όσο οι δυνάμεις της ΚΝΕ επιλέγουν αυτές τις λογικές και πρακτικές που περισσότερο θυμίζουν πρακτικές των καθεστωτικών παρατάξεων θα μας βρίσκουν απέναντι τους. Τέλος, απαιτούμε το αυτονόητο, δηλαδή την απόδοση της έδρας στο σχήμα της ΑΠΣ-ΕΑΑΚ.
ΕΑΑΚ ΣΕ ΑΕΙ-ΤΕΙ