Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

ΑΥΤΟΣ Ο ΝΟΜΟΣ ΠΛΑΙΣΙΟ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ

Η ΚΡΙΣΗ, ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΙ Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΕΚΤΗΜΕΝΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ
Βρισκόμαστε μέσα στη πιο βαθιά και γενικευμένη κρίση του καπιταλιστικού συστήματος τόσο στη χώρα μας, όσο και στην Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο. Το χρέος έρχεται ως θηλιά απέναντι στα δικαιώματα των εργαζομένων και της νεολαίας στην εργασία, την εκπαίδευση, την υγεία. Στην Ελλάδα η ειδική μορφή που παίρνει η επίθεση συμπυκνώνεται με το μνημόνιο και την ιδιότυπη «χούντα» που έχει εγκαθιδρυθεί από το ΠΑΣΟΚ, την Ε.Ε. και το ΔΝΤ και παρακάμπτει τις λαϊκές αντιστάσεις. Μια επίθεση που στόχο έχει να τσακίσει τα όποια κεκτημένα είχαν απομείνει και να οδηγήσει τις ζωές της πλειοψηφίας της κοινωνίας στην εξαθλίωση και τη φτώχεια. Βασικοί κόμβοι αυτής της επίθεσης είναι η κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, η άμεση και έμμεση μείωση των μισθών, η αναίρεση κοινωνικών παροχών και κατακτήσεων, οι νέες ιδιωτικοποιήσεις με το ξεπούλημα 50 δις από την δημόσια περιουσία, και η εκτίναξη της ανεργίας. Ταυτόχρονα όμως το παγκόσμιο σκηνικό χρωματίζεται έντονα από τις εξεγέρσεις (Αίγυπτος, Τυνησία, Λιβύη) αλλά και τους μαχητικούς αγώνες της νεολαίας και των εργαζόμενων ενάντια στη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική. Έτσι και στην Ελλάδα τα ποτάμια οργής και αγανάκτησης του εργαζόμενου κόσμου και της νεολαίας στη μαζική απεργία της 23ης Φλεβάρη, οι απεργίες στα ΜΜΜ, στην υγεία, στους ναυτεργάτες, ο ηρωικός αγώνας των κατοίκων της Κερατέας, η άρνηση όλο και περισσότερου κόσμου να πληρώσει το χαράτσι των διοδίων  αποτυπώνουν στο δρόμο την κοινωνική οργή και δείχνουν το δρόμο της ανατροπής
. Ο κόσμος της εργασίας συγκρούεται με τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και μέσα από το Συντονιστικό Πρωτοβάθμιων Σωματείων, που δείχνει μία άλλη ανατρεπτική κατεύθυνση στο εργατικό κίνημα, αναζητά τη νικηφόρα έκβαση των αγώνων ενάντια στην κυρίαρχη πολιτική.

Όσον αφορά την εκπαίδευση, μπορεί ο «διάλογος» της πλάκας να έφτασε στο τέλος του αλλά οι εξαγγελίες του υπουργείου δεν σταματούν στο νομοσχέδιο. Παρ’ ότι η αναθεώρηση του άρθρου 16 μπλοκαρίστηκε από το φοιτητικό κίνημα, το ΠΑΣΟΚ με μια υπογραφή αναγνωρίζει τα πτυχία των παραμάγαζων, συμπιέζοντας ακόμα παραπάνω τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων, όταν το ποσοστό ανεργίας στους νέους εργαζόμενους σκαρφαλώνει στο 40% !!

Οι νέες εξαγγελίες της υπουργού Παιδείας αναγγέλλουν την κατάθεση και ψήφιση του νομοσχεδίου μέσα στο Μάρτη.
    Η επί της ουσίας διάλυση του Δημοσίου Πανεπιστημίου, που προβλέπει το νέο νομοσχέδιο, περνάει από τα παρακάτω:


·  Την κατάργηση της έννοιας του πτυχίου : Το πτυχίο πλέον αντικαθίσταται από τον Ατομικό Φάκελο Προσόντων και από ένα άθροισμα πιστωτικών μονάδων (ECTS) Μετατρέπεται σε ατομικό (καταργείται κάθε έννοια συλλογικής διαπραγμάτευσης) και δεν κατοχυρώνει πλέον επαγγελματικά δικαιώματα αλλά μετατρέπεται σε ένα απλό πιστοποιητικό. Τα προγράμματα σπουδών γίνονται πιο εξειδικευμένα δημιουργώντας εργαζόμενους που κάθε 2 χρόνια θέλουν επανακατάρτιση για να μπορούν να εργάζονται. Πρόθεση τους είναι να σπάσουν οι σπουδές σε Bachelor και master, γεγονός που θα κατακερματίσει ακόμη περισσότερο τα επαγγελματικά μας δικαιώματα.

· Την εντατικοποίηση και πειθάρχηση των φοιτητών: Έρχονται σε κάθε σχολή τα προαπαιτούμενα και οι αλυσίδες μαθημάτων, οι “αιώνιοι” φοιτητές διαγράφονται (κι αυτοί κοστίζουν;!), ενώ οι εξεταστικές περίοδοι μειώνονται. Η φοιτητική καθημερινότητα μετατρέπεται σε ένα αέναο κυνήγι πιστωτικών μονάδων, μέσα από projects και προόδους. Εισάγεται η έννοια του προπαρασκευαστικού έτους (άλλος ένας χρόνος φροντιστήρια) καθιστώντας τα ιδρύματα σκληρά εξεταστικά κέντρα. Ο θεσμός του ασύλου  μπαίνει ξανά στο στόχαστρο με ακόμα πιο έντονο τρόπο. Από τα παπαγαλάκια των ΜΜΕ που περιγράφουν το άσυλο με γιάφκα τρομοκρατών αντί για χώρο ανάπτυξης πραγματικών κοινωνικών και πολιτικών διεργασιών μέχρι το Υπουργείο που απαιτεί τον περιορισμό του μόνο σε αίθουσες διδασκαλίας, η επίθεση σε ένα τόσο ιστορικό κεκτημένο του λαϊκού κινήματος δεν έχει προηγούμενο.  Τα γεγονότα της νομικής και η δίκαιη απεργία πέινας των 300 μεταναστών που ζητούσαν τη νομιμοποίηση τους αποτέλεσε αφορμή για νέο μπαράζ  δημοσιευμάτων απέναντι στο θεσμό του ασύλου. Στοχοποιούν το άσυλο όχι γιατί “νοιάζονται για την ασφάλεια μας” αλλά ακριβώς γιατί φοβούνται τις κινητοποιήσεις μας.

Σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται και οι πειθαρχικές διώξεις σε φοιτητές, με την δημοσιότητα που πήραν στα ΜΜΕ, πειθαρχικές ποινές που ουσιαστικά στοχοποιούν τις πρακτικές χρόνια τώρα του φοιτητικού κινήματος και τη δυνατότητά του να υπερασπίζει τις συλλογικές αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων. Δεν είναι καθόλου τυχαίο, άλλωστε, ότι το ζήτημα αυτό ανοίγει ακριβώς την περίοδο που η Διαμαντοπούλου ετοιμάζεται να καταθέση το νέο νόμο-έκτρωμα για την εκπαίδευση.

·         Η ένταση της ιδιωτικοοικονομικής και ανταποδοτικής λειτουργίας των ιδρυμάτων :   Η χρηματοδότηση των πανεπιστημίων γίνεται πλέον από τις περιφέρειες και από ιδιώτες και    ανταποκρίνεται πλήρως στα κριτήρια της αξιολόγησης. Με τον ξεκάθαρο εκβιασμό της παύσης της χρηματοδότησης μεθοδεύεται η πλήρης ευθυγράμμιση του πανεπιστημίου με τις ανάγκες της αγοράς, ενώ φτάνουν ακόμα και στην προκήρυξη θέσεων καθηγητών από ιδιώτες μετατρέποντας έτσι τα φοιτητικά αμφιθέατρα σε άμεσο προθάλαμο μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων. Μεγάλη τομή αποτελεί και η θεσμική πλέον μετακύλιση κομματιού του κόστους της εκπαίδευσης στους φοιτητές μέσα από το “κουπόνι φοιτητή” με το οποίο θα μετρώνται οι παροχές που δικαιούται κάθε φοιτητής εντός της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Συμπληρωματικά σε αυτό λειτουργούν και τα “φοιτητοδάνεια” που θα αποπληρώνονται με βάση την απόδοση των φοιτητών και την προσφορά εργασίας τους εντός του πανεπιστημίου.

·        Την συρρίκνωση και διάλυση της Δημόσιας και Δωρεάν εκπαίδευσης : Τα μισά ιδρύματα κλείνουν εν' όψει του “Καλλικράτη” της παιδείας, αφήνοντας φοιτητές στον δρόμο και πτυχιούχους στον αέρα, ενώ η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει αναγνωρίσει πραξικοπηματικά τα ΚΕΣ χειροτερεύοντας την εργασιακή προοπτική όλων των αποφοίτων. Το κόψιμο των παροχών με πρόσχημα την κρίση είναι σαρωτικό : Κατάργηση ακόμη και του ενός δωρεάν συγγράμματος (όπως άλλωστε δείχνει και η εγκύκλιος που στάλθηκε εν μέσω της εξεταστικής η οποία περιορίζει το σύγγραμμα σε ένα βιβλίο και προβλέπει ότι μετά το 2013 θα πληρώνουμε όλα τα βιβλία μόνοι μας!!!), σκέψεις για κατάργηση των πάσο, τεράστιες ελλείψεις σε μέλη ΔΕΠ που οδηγούν ακόμα και τμήματα σε κλείσιμο. Όλα αυτά ενώ κάθε χρόνο η χρηματοδότηση της παιδείας επί του ΑΕΠ πέφτει σε ακόμη πιο πενιχρά ποσοστά (κάτω από 3%) , ενώ έρχονται στο προσκήνιο οι πρώτες σκέψεις για επιβολή διδάκτρων στους φοιτητές!!
      Η προσπάθεια αυτή, διαμόρφωσης ενός νέου μοντέλου εργαζομένου κομμένου και ραμμένου στα μέτρα του εκάστοτε εργοδότη, πειθήνιου, ευέλικτου που θα αποδέχεται τους πλέον χείριστους όρους εργασίας, έρχεται να ολοκληρωθεί από το Σύμφωνο Πρώτης Απασχόλησης και την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Μετατρέπεται, έτσι, η νέα γενιά εργαζομένων ως το πλέον εκμεταλλεύσιμο κομμάτι αφού θα διαπραγματεύεται ατομικά (δηλαδή δε θα διαπραγματεύεται) τους όρους εργασίας του, έρμαιο στην «καλή διάθεση» του εκάστοτε εργοδότη.

Η ολομέτωπη επίθεση που ασκείται έχει ως φυσικό συμπλήρωμα την όξυνση της καταστολής και την αυταρχική θωράκιση του κράτους. Η ποιοτικά αναβαθμισμένη καταστολή απέναντι στις διαδηλώσεις (βλ. Απεργιακές κινητοποιήσεις), η κήρυξη των απεργιών ως παράνομες και καταχρηστικές και οι απεργοσπαστικοί μηχανισμοί είναι τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα που συμπληρώνουν το παζλ της αντιλαϊκής επίθεσης και θωρακίζουν το κεφάλαιο από τις αντιδράσεις των εργαζόμενων και της νεολαίας. Στόχος τους αποτελεί και το φοιτητικό κίνημα όπως φαίνεται από τις εκφοβιστικές διώξεις αγωνιστών στο Πανεπιστήμιο Πατρών και την επίθεση στο πανεπιστημιακό άσυλο. Φοβούνται την δυνατότητα που δίνει το άσυλο για την οργάνωση και το ξέσπασμα του λαϊκού κινήματος, μιας και αποτελεί δυνατότητα έκφρασης και ύπαρξης ανατρεπτικών και ριζοσπαστικών μορφών πάλης που συγκρούονται με το «άσυλο» των ΜΜΕ και όλων των μηχανισμών προπαγάνδισης για την υποταγή και το τσάκισμα του λαϊκού κινήματος. Τα γεγονότα της Νομικής δείχνουν ότι με αφορμή τον αγώνα των μεταναστών και καλλιεργώντας ρατσιστικά και ξενοφοβικά χαρακτηριστικά, συσπειρώθηκε άμεσα ένα αστικό μπλοκ (κυβέρνηση, πολιτικές δυνάμεις, ΜΜΕ , Πρυτανικές Αρχές) με σκοπό την απονομιμοποίηση στα μάτια της κοινωνίας της αναγκαιότητας ύπαρξης του ασύλου ως άσυλο κοινωνικών αγώνων, ώστε τελικά να καταφέρει την οριστική κατάργησή του. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι οι ασκήσεις του στρατού για καταστολή των διαδηλωτών και η αυξανόμενη κουβέντα για επέμβαση στρατιωτικών δυνάμεων στη βουλή. Πρόκειται από την πλευρά της κυβέρνησης για μία «πρόβα πολέμου» για  τις επόμενες κινήσεις της απέναντι στο κίνημα.

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ, ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥΣ!
Ήρθε η ώρα για το Φοιτητικό Κίνημα να πιάσει το νήμα των κινητοποιήσεων του προηγούμενου διαστήματος και να ξαναβγεί μαχητικά στο προσκήνιο για να ανατρέψει την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και συνολικά την αντιλαϊκή πολιτική που φέρνει έναν νέο μεσαίωνα για τους εργαζόμενους και την νεολαία.

Το νικηφόρο φοιτητικό κίνημα μπορεί να αποτελέσει τη σπίθα που θα βάλει φωτιά στον κάμπο της κοινωνικής αντίστασης και θα  ενοποιήσει τους επιμέρους κοινωνικούς αγώνες σε ένα πλατύ πανεκπαιδευτικό - πανεργατικό κίνημα ανατροπής. Ένα κίνημα που θα βάζει στο στόχαστρο την κυρίαρχη πολιτική που εκφράζεται από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ , Ντόρα, ΛΑΟΣ, Ε.Ε. ,ΔΝΤ και τους συμμάχους της (ΜΜΕ, Αστυνομία). Που θα παλεύει για την ανατροπή της «χούντας» κυβέρνησης – ΕΕ - ΔΝΤ, και συνολικά της αντιλαϊκής πολιτικής. Που θα αμφισβητεί συνολικά την ύπαρξη του χρέους στο βωμό του οποίου οι εργαζόμενοι και η νεολαία καλούνται να κάνουν θυσίες, θα αρνείται την πληρωμή του σε κάθε έκφανση που αυτό εμφανίζεται (διόδια, εισιτήρια, καταβολή ποσού για εξέταση στα νοσοκομεία), θα συντονίζεται με όλα τα κομμάτια της κοινωνίας ώστε τελικά αυτό να διαγραφεί από τις πλάτες των εργαζομένων και της νεολαίας. Το χρέος ανήκει σε αυτούς! Ένα κίνημα που θα παλέυει μαζι με τους αγωνιζόμενα εργατικά σωματεία , κόντρα στη προδοτική συναίνεση του γραφειοκρατικού συνδικαλισμού των ξεπουλημένων  ηγεσιών ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ ,από τη σκοπιά των αυριανών αναγκών  μας και της εργασιακής μας προοπτικής. Κίνημα μαζί με τους μαθητές και τους αγωνιζόμενους καθηγητές και δασκάλους, κόντρα στην ξεπουλημένη ΠΟΣΔΕΠ. Που δε θα ενσωματώνει την καταστολή και την ιδεολογική τρομοκρατία αλλά θα σπάει στο δρόμο τις κόκκινες ζώνες τις υποταγής.

Απαιτούμε να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο. Κάνουμε σαφές ότι οποιαδήποτε προσπάθεια κατάθεσης του νομοσχεδίου θα βρει απέναντι του το Φοιτητικό Κίνημα και όλες τις σχολές σε γενικό black-out με καταλήψεις διαρκείας. Να αποσυρθεί το Σχέδιο Διαβούλευσης. Σε αυτή την κατεύθυνση καλούμε σε μαζική στράτευση όλους φοιτητές, όλα τα κομμάτια του πανεπιστημίου αλλά και όλες τις αγωνιζόμενες κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις σε μαζικό ανυποχώρητο αγώνα. Ένα αγώνα διαρκείας συνελεύσεων και καταλήψεων που θα παλεύει για την ανατροπή της αντεργατικής - αντιλαϊκής επίθεσης και κάθε πτυχή της. Παλεύουμε και καλούμε όλη την κοινωνία να ξεσηκωθεί για να διεκδικήσουμε σπουδές και εκπαίδευση με αξία, δουλειά με δικαιώματα, ζωή με αξιοπρέπεια.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ :
·    Ανατροπή του νόμου Διαμαντοπούλου – Καμία συμμετοχή στο στημένο διάλογο
·    Ανατροπή του μνημονίου
·    Ανατροπή του Συμφώνου Πρώτης Απασχόλησης
·    Αύξηση των δαπανών για την εκπαίδευση – Καμία περικοπή στο όνομα της κρίσης
·    Καμία σκέψη για δίδακτρα – Κατάργηση του δωρεάν συγγράματος

   ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ :
·    Ενιαία Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση δημόσια και δωρεάν. Ένα πτυχίο ανά γνωστικό αντικείμενο με όλα τα εργασιακά και επαγγελματικά δικαιώματα σε αυτό
·    Ενιαία και ισχυρά πτυχία με όλα τα εργασιακά και επαγγελματικά δικαιώματα πάνω σε αυτά
·    Ανατροπή της κυβέρνησης, ΕΕ, ΔΝΤ και κάθε διαχειριστή της πολιτικής αυτής
·    Απεμπλοκή της Ελλάδας από τον ΚΕΧΑΕ – Όχι στην αξιολόγηση-εκβιασμό
·    Καμία αναγνώριση των ιδιωτικών πανεπιστημίων
·    Δωρεάν φοίτηση – σίτιση – στέγαση – μετακίνηση. Άμεση χορήγηση των πάσο σε όλους τους φοιτητές.
·    Λιγότερη Δουλειά - Δουλειά για όλους με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα και αύξηση των αποδοχών. Κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών και σχέσεων εργασίας. Ανάκληση όλων των απολύσεων τώρα!
·    Αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις. Κατάργηση κάθε άμεσου και έμμεσου φόρου για τους εργαζόμενους
·    Υπεράσπιση και διεύρυνση του ασύλου σε εργασιακούς χώρους και σχολεία