Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Τα θέλουμε όλα και για όλους

Σε μια εποχή όπου η κυβέρνηση περνά αντιλαϊκούς νόμους (κόψιμο μισθών – συντάξεων – κατάργηση 13ου – 14ου μισθού αύξηση ορίου συνταξιοδότησης κτλ) έχει το θράσος ακόμα να ισχυρίζεται ότι παρέχει δωρεάν παιδεία για όλους. Από τη στιγμή που  η πλειοψηφία  των φοιτητών δαπάνησε μια περιουσία στα φροντιστήρια για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και τώρα  εξαναγκάζεται να ενδώσει σε περεταίρω έξοδα για τη σίτιση – στέγαση – μετακίνηση από και προς στη σχολή. Επιπλέον καθημερινά δαπανεί δεκάδες ευρώ για την φοίτηση – μετακίνηση στα πλαίσια  και στην αγορά σημειώσεων λόγω της ανυπαρξίας βιβλίων. Μέσα σε όλα αυτά έρχεται η υπουργός παιδείας και ο Πρωθυπουργός, να μας μιλήσουν  για αναδιάρθρωση στην παιδεία, για το νέο νόμο πλαίσιο σε ΑΕΙ – ΤΕΙ, που έρχεται να συνδέσει την τριτοβάθμια εκπαίδευση με τις ανάγκες και τη λογική της αγοράς ( προγράμματα σπουδών που να αλλάζουν κάθε τρία χρόνια ανάλογα με τις ανάγκες της αγοράς. )
Δηλαδή την αξιολόγηση, την εξατομίκευση , τον άκρατο ανταγωνισμό , τον ατομικό φάκελο προσόντων και τον διαχωρισμό των φοιτητών σε “Άριστους” - “ Άχρηστους “, που θα έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένας εμφύλιος μεταξύ των φοιτητών, χάνοντας κάθε έννοια συλλογικής εκπροσώπησης των φοιτητών αφού κάθε φοιτητής θα νοιάζεται για τον προσωπικό του φάκελο. Παράλληλα επιδιώκουν η διοίκηση των σχολών να γίνεται από το Συμβούλιο Διοίκησης στο οποίο θα συμμετέχουν πανεπιστημιακοί αλλά και εξωπανεπιστημιακά άτομα (επιχειρηματίες).Ενώ με το νέο νομό έρχεται η οικονομική αυτοτέλεια των πανεπιστημίων που σημαίνει κόψιμο μισθών των εργαζομένων (καθηγητών- ωρομισθίων και συνεργατών) επιβολή διδάκτρων και περικοπή των παρεχώμενων υπηρεσιών. Μέσα σε όλα αυτά γίνεται ξεκάθαρα λόγος για τα φοιτητοδάνεια τα οποία  θα είναι απαραίτητα για τους φοιτητές ώστε  να μπορούν να παρακολουθούν και να τελειώνουν τις σχολές τους με αποτέλεσμα από μικροί να μπαίνουμε στο “λουκι των τραπεζών”. Τέλος γίνεται λόγος για αναδιάρθρωση του θεσμού της πρακτικής άσκησης που θα έχει ως αποτέλεσμα τη διεύρυνση της εκμετάλλευσης και της μαύρης εργασίας των   σπουδαστών των ΤΕΙ.

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ:
- Ενιαία Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση δημόσια και δωρεάν. Ένα πτυχίο ανά γνωστικό αντικείμενο με όλα τα εργασιακά και επαγγελματικά δικαιώματα σε αυτό. - Δωρεάν φοίτηση – σίτιση – στέγαση – μετακίνηση για  όλους.
- Αύξηση των δαπανών για την εκπαίδευση. Καμιά περικοπή στο όνομα των μνημονίων ΔΝΤ – ΕΚΤ για να διασωθεί η κερδοφορία του κεφαλαίου
ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ-ΕΑΑΚ