Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

Συμφωνεί η <ανεξάρτητη> ΠΑΣΠ με την πρόταση του υπ. Παιδείας για τις αλλαγές στα ΑΕΙ!

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΣΠ ΤΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

 Με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, παρακολουθήσαμε την κατάθεση από πλευράς του Υπουργείου Παιδείας και Διά Βίου Μάθησης του σχετικού κειμένου για τις αλλαγές στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Πάνω στο συγκεκριμένο κείμενο διαβούλευσης η ΠΑΣΠ ΤΕΙ τονίζει τα έξης :

    * Για μας, είναι πολύ θετικό ότι ένας άλλος νόμος αντικαθιστά το νόμο-έκτρωμα της Νέας Δημοκρατίας, σύμφωνα και με τις προεκλογικές δεσμεύσεις της Κυβέρνησης για την απόσυρση του.
    * Πιστεύουμε πως η φιλοσοφία του κειμένου για την πλήρη αυτοτέλεια των ιδρυμάτων της Ανώτατης Εκπαίδευσης είναι δικαίωση των πάγιων θέσεων μας.
    * Για μας η ρήξη με τους εκφραστές της συντήρησης στην ελληνική Ανώτατη Εκπαίδευση, το καθηγητικό κατεστημένο, μας γεμίζει αισιοδοξία πως πλέον το δόγμα «για όλα φταίνε οι φοιτητές» δεν υπάρχει.
    * Είναι πολύ θετικό, το γεγονός πως η φοιτητική συμμετοχή παραμένει ως έχει.


Παρόλα αυτά το Υπουργείο Παιδείας οφείλει να δώσει απαντήσεις πάνω σε συγκεκριμένα ζητήματα που αφορούν την επαγγελματική κατοχύρωση των σπουδαστών και αποφοίτων των ΤΕΙ. Πιστεύουμε πως χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα, οι οποιεσδήποτε αλλαγές και ρήξεις είναι άνευ ουσίας. Καλούμε την κυβέρνηση στην άμεση έκδοση των επαγγελματικών δικαιωμάτων.

Τέλος,  εντύπωση μας προκαλεί η ανακοίνωση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ σχετικά με το κείμενο διαβούλευσης. Πραγματικά οι υπάλληλοι του καθηγητικού κατεστημένου επιτελούν καλά τον ρόλο τους. Προσοχή όμως. Σε καιρούς διαφάνειας οι σχέσεις εργοδότη (καθηγητή)- εργαζομένου (ΔΑΠ-ΝΔΦΚ), πρέπει να δημοσιοποιούνται. Και θα δημοσιοποιηθούν. Ας προσέξουν καλά, όταν μιλούν εν ονόματι των απλών φοιτητών.

Γραμματέας ΠΑΣΠ ΤΕΙ

Αλέξανδρος Θεοδωράκος