Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

Ψήφισμα της Ε.Α.Α.Κ. Πάτρας για τις διώξεις φοιτητων

Σε  δημοσιεύματα  της Παρασκευής 18/2 σε έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο γίνεται λόγος για άνευ προηγουμένου  πειθαρχικές ποινές στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Σε μια περίοδο που  η σύγχρονη χούντα κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ καταργούν στην ουσία κάθε εργασιακό και νεολαίστικο δικαίωμα στο βωμό της κρίσης, με χιλιάδες απολύσεις,  περικοπές μισθών/συντάξεων, κατάργηση δώρων, αύξηση του ΦΠΑ, αυξήσεις ορίων ηλικίας, σειρά τώρα παίρνει και η εκπαίδευση με το πολυνομοσχέδιο - έκτρωμα.  Ένα νομοσχέδιο που διαλύει τη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση, κλείνει τα μισά πανεπιστήμια της χώρας, καταργεί κάθε έννοια πτυχίου και επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων προχωρώντας σε μεταρρυθμίσεις για τις ανάγκες της αγοράς.
Σε μια τέτοια περίοδο, δεν είναι καθόλου τυχαία  δημοσιεύματα για την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης των φοιτητών, λίγες εβδομάδες μετά τα γεγονότα της Νομικής και το μπαράζ δημοσιευμάτων υπερ της κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου. Μερικές μέρες   πριν την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου-έκτρωμα στη βουλή παρά τις οξυμένες αντιδράσεις και αντίθετες αποφάσεις συντριπτικού ποσοστού των φοιτητικών συλλόγων αλλά και μεγάλου μέρους της πανεπιστημιακής κοινότητας  (αυτός είναι ο περίφημος «διάλογος») έρχονται να προστεθούν  αναληθή δημοσιεύματα περί διαγραφής  2  μελών της Ε.Α.Α.Κ.,  που χαρακτηρίζονται ως ''μπαχαλάκηδες'' ,από το σύλλογο ηλεκτρολόγων μηχανικών για τη συνδικαλιστική τους δράση.  Στην ίδια κατεύθυνση έντονη είναι η αναφορά σε επικείμενες πειθαρχικές ποινές σε μέλη της Ε.Α.Α.Κ. και σε άλλες σχολές του Πανεπιστημίου Πατρών (Μηχ/Μηχ, Μαθηματικό), κάτι που επιτελεί προβοκατόρικο ρόλο ως προς τη συνέχιση των δίκαιων κινητοποιήσεων της νεολαίας, που πλάι με τους εργαζόμενους  δίνει τη μάχη απέναντι στα νέα μέτρα σε εκπαίδευση και εργασία.
Σε συνέχεια της καταστολής των κινητοποιήσεων, της απαγόρευσης κυκλοφορίας  και συνάθροισης σε περιοχές της Ελλάδας, της εγκατάστασης δυνάμεων καταστολής προς όφελος μεγαλοεργολάβων (βλ.Κερατέα) και το χρήσιμο εργαλείο της σύγχρονης δικαιοσύνης που κρίνει ως παράνομη κάθε απεργιακή κινητοποίηση το τελευταίο διάστημα προλειαίνεται το έδαφος για την κατάργηση του ασύλου. Κάθε στοιχείο που αντιδρά στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης  χαρακτηρίζεται ΄΄ταραξίας΄΄ και αντιμετωπίζεται ως περιθωριακό στοιχείο. Καμιά εντύπωση δεν μας προκαλούν οι δηλώσεις του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πάτρας, που αναδεικνύει το ρόλο της συνόδου των Πρυτάνεων και της συμμαχίας του Υπουργείου με τις διοικήσεις των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στην προσπάθεια εφαρμογής αντι-εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων.
Από τη μεριά μας, δηλώνουμε ότι μέσα από τις διαδικασίες των Γενικών μας Συνελεύσεων θα συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε απέναντι στην συνολική προσπάθεια διαγραφής μας σαν γενιάς ενάντια στο ζοφερό μέλλον της ανεργίας, της ελαστικής εργασίας και τη διάλυση του Δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης,. Στο δρόμο αυτό δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να «τιμωρήσει» τις χιλιάδες φωνές που αντιδρούν στο Πανεπιστήμιο,  δεν θα γίνει ανεκτή καμιά συγκρότηση πειθαρχικού συμβουλίου για την δίωξη της  πολιτικής δράση των φοιτητών.  Η δράση του φοιτητικού  κινήματος δεν καταστέλλεται, η αντιδραστική μεταρρύθμιση της Διαμαντοπούλου θα ανατραπεί!