Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου 2011

«Αυτοί που μας έκλεψαν το βιβλίο απ' το χέρι, μας κατηγορούν ότι μείναμε αδιάβαστοι!»


Αναβρασμός επικρατεί στα ΤΕΙ πανελλαδικά από τον απαράδεκτα μικρό αριθμό θέσεων/ πιστώσεων εκτάκτου εκπαιδευτικού προσωπικού που επιμερίσθηκαν στα ΤΕΙ αλλά και συνολικά σε ΑΕΙ ΤΕΙ για το ακαδημαϊκό έτος 2011-12 με αποτέλεσμα η σύναψη συμβάσεων με τους έκτακτους να μην είναι δυνατή και τα μαθήματα να μην μπορούν να ξεκινήσουν. Το Υπουργείο Παιδείας και η Διαμαντοπούλου με την Υπουργική Απόφαση της 28ης Σεπτέμβρη μειώνει το έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό των Τ.Ε.Ι σε 1.300 εκτάκτους, από 4.000 εκτάκτους που στην πραγματικότητα αριθμούσε το 2010. Έτσι καλούνται τα Τ.Ε.Ι. να λειτουργήσουν με το 32,5% του Έκτακτου Εκπαιδευτικού Προσωπικού με το οποίο λειτούργησαν την προηγούμενη χρονιά!!!
Στα πιο μεγάλα ΤΕΙ της χώρας κατανέμονται ως εξής :
Ø  Τ.Ε.Ι. Αθήνας 220
Ø   Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης 185
Ø   Τ.Ε.Ι. Κρήτης 88
Ø   Τ.Ε.Ι. Λαμίας 45
Ø   Τ.Ε.Ι. Λάρισας 110
Ø  Τ.Ε.Ι. Πάτρας 107
Ø   Τ.Ε.Ι. Πειραιά 70
Ø   Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας 56

Η κατανομή των θέσεων – πιστώσεων θα γίνει με απόφαση του Συμβουλίου κάθε Τ.Ε.Ι !!!
Γίνεται πασιφανές στον καθένα που θέλει να δεί την κατάσταση όπως πραγματικά έχει, ότι αυτό το ζήτημα από μόνο του  δεν έρχεται ξέχωρα από το εκτρωματικό νέο νόμο πλαίσιο και  τα τεράστια λειτουργικά προβλήματα που δημιουργούνται και οδηγούν είτε σε προσωρινή αναστολή λειτουργίας ιδρυμάτων είτε σε περικοπές στη διδασκαλία τμημάτων ή και ολόκληρων μαθημάτων με τα όποια οδυνηρά αποτελέσματα για τους σπουδαστές. Επιβεβαιωνόμαστε καθημερινά: η επίθεση του Υπουργείου Παιδείας, στο πλαίσιο της συνολικότερης επίθεσης στο όνομα του Μνημονίου και της ικανοποίησης των «πιστωτών», στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ απαιτεί νέες περικοπές στις πιστώσεις που αφορούν διδάσκοντες και οι οποίες ξεπερνούν το 60% σε σχέση με τις ήδη συρρικνωμένες περσινές πιστώσεις. Η απόφαση του Υπουργείου οδηγεί οριστικά πλέον Πανεπιστήμια και ΤΕΙ στην ταυτόχρονη εφαρμογή δύο πρακτικών: στη χειροτέρευση των εργασιακών τους σχέσεων και απολαβών (π.χ. μείωση ωρών/μηνών διδασκαλίας που επίσημα αναφέρονται στη σύμβαση και καλύπτονται μισθοδοτικά) με παράλληλη απόλυση δεκάδων καθηγητών μέσα από συγχωνεύσεις Τμημάτων, κατάργηση μαθημάτων και απαξίωση των Προγραμμάτων Σπουδών. Την ίδια στιγμή η παρατεταμένη καθυστέρηση των διορισμών των μελών ΕΠ που έχουν εκλεγεί, παρά τις υποσχέσεις για διορισμό ενός μικρού μέρους αυτών  50 σε σύνολο 200 στα ΤΕΙ) διαμορφώνει ζοφερό τοπίο για τους συμβασιούχους διδάσκοντες αλλά και τα ίδια τα Τμήματα. Όλα αυτά, χωρίς να έχει καν εφαρμοστεί ο νέος νόμος-πλαίσιο ο οποίος οδηγεί σε επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας. Οι ίδιες πολιτικές οι οποίες οδηγούν στη μετατροπή των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, ζητούν τώρα, τάχα, επαναδιαπραγμάτευση για τα κονδύλια των ωρομισθίων ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν τα ιδρύματα, όταν πριν λίγο καιρό δήλωναν με έπαρση ότι «υπάρχει αρκετό λίπος να καεί ακόμη»!
Η κυβέρνηση, το υπουργείο παιδείας, ο πρόεδρος του ΤΕΙ Σ.Καπλάνης και το Συμβούλιο του ΤΕΙ Πάτρας έχουν την πολιτική ευθύνη για κάθε χαμένο εργαστήριο, μάθημα και εξάμηνο.
Άλλωστε είναι οι ίδιοι που σύσσωμη μαζί με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείο παιδείας, τους παρατρεχάμενούς τους και τα ΜΜΕ χύνουν κροκοδείλια δάκρυα μπροστά στο βωμό του νέου μοντέλου εκπαίδευσης που ετοιμάζουν. Την ίδια ώρα που από τη μία φωνάζουν και σπαταλάνε τόνους μελάνι εδώ και 2 εβδομάδες αυτοί και τα παπαγαλάκια τους στις σχολές ΔΑΠ-ΠΑΣΠ-ΑΣΚ προσπαθώντας να μας πείσουν ότι βλέπουμε φαντάσματα σε σχέση με το νομοσχέδιο έκτρωμα της Διαμαντοπούλου, και ότι το καλό του Πανεπιστημίου και των ΤΕΙ, είναι οι ανοιχτές σχολές και η «ομαλή κ εύρυθμη» ακαδημαϊκή τους λειτουργία, από την άλλη στέκονται απέναντί στο σύνολο των φοιτητών αναγκών και των συμφερόντων μας, αφού η πολιτική που προωθούν στην εκπαίδευση χτυπάει το παρόν και το μέλλον των φοιτητών και των οικογενειών τους. Προσπαθούν με κάθε τρόπο να μας πείσουν ότι η σύναψη συμβάσεων με έκτακτο/μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό και η έναρξη των μαθημάτων δεν είναι σήμερα δυνατή. Ταυτόχρονα, το εισόδημα εκπαιδευτικών και υπαλλήλων στις υπηρεσίες συμπιέζεται συνεχώς. ΟΛΩΝ; Όχι κι όλων. Σύμφωνα με την απόφαση αρ. πρωτ.:32534/Η/18-03-2011 (ΑΔΑ: 4 Α1Σ9-Η7) εγκρίνεται δαπάνη 1.146.600,00 ευρώ για το έτος 2011 που αφορά στην υπερωριακή απασχόληση (45 ωρών) των υπαλλήλων, μετακλητών, αποσπασμένων, ειδικών συμβούλων – συνεργατών και ειδικών επιστημόνων στα Πολιτικά Γραφεία στο Υπουργείο (Υπουργού, Αναπληρώτριας, Υφυπουργών, Γενικού Γραμματέα και Ειδικών Γραμματέων). Διαπιστώνουμε ότι απασχολούνται 130 άτομα χωρίς να υπολογίσουμε τους 27 αστυνομικούς και οδηγούς που είναι επίσης στην ίδια απόφαση. Οι κινήσεις της κυβέρνησης των δοσίλογων, που στοχεύουν στην δημιουργία σιδερόφρακτων ταγμάτων ασφαλείας πρόθυμων να ορμίσουν με λύσσα και να εξαλείψουν κάθε κίνηση διεκδίκησης ή διαμαρτυρίας προκύπτουν και από το γεγονός ότι η αναλογία περίπου 71 αστυνομικοί ανά 10.000 κατοίκους πρόκειται για τις υψηλότερες στον κόσμο, υψηλότερη ακόμα και από χώρες στις οποίες κυριαρχούν δικτατορικά ή στρατοκρατικά καθεστώτα. Το σύνολο προσωπικού στα σώματα ασφαλείας είναι 71.500 με στοιχεία του 2011 (από τις εταιρείες ICAP και HayGroup για τα Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών). Μέσα στο μνημονιακό 2010, όλος ο Δημόσιος Τομέας συρρικνώθηκε κατά 10%, εκτός από τα σώματα ασφαλείας που αυξήθηκαν κατά 5%. Ενώ η Τρόικα πιέζει για καθεστώς «10 αποχωρήσεις, αντί μιας πρόσληψης στον Δημόσιο Τομέα», και ενώ συζητούνται απολύσεις χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων, την ίδια στιγμή η Τρόικα επιτρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία μέσα στο 2011 για νέα καταιγίδα προσλήψεων 2.700 αστυνομικών (απόφαση ΔΙΠΠ/Φ. ΕΓΚΡ. 12/34/2803).
Όσο όμως αφήνουμε εμείς οι φοιτητές τον αγώνα για δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση, για δουλεία με δικαιώματα, και ζωή με αξιοπρέπεια στα χέρια άλλων, είτε προέδρων ΤΕΙ, είτε κυβερνητικών παρατάξεων και στελεχών, που καμία σχέση δεν έχουν με τα συμφέροντά μας και τις καθημερινές μας ανάγκες, κανένα Υπουργείο και καμιά κυβέρνηση δεν θα αισθάνεται ότι απειλείται. Πόσο μάλλον όταν εδώ στο ΤΕΙ οι κυβερνητικές παρατάξεις της ΠΑΣΠ ΔΑΠ ΑΣΚ ετοιμάζονται να μπουν σε Γενικές Συνελεύσεις στις 17 Νοέμβρη, 2 μήνες μετά!!! καλώντας μας να μην δώσουμε λύση σε μία σειρά από προβλήματα που βρίσκονται μπροστά μας με το που ξεκίνησε η ακαδημαϊκή χρόνια και ουσιαστικά κρατώντας του Σπουδαστικούς Συλλόγους σε αδράνεια.
ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ! ΤΕΡΜΑ ΣΤΟΝ ΕΜΠΑΙΓΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΡΩΔΙΑ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΟΥΣ!
Να μην υλοποιηθεί η νέα περικοπή των πιστώσεων. Να χορηγηθούν τώρα όλες οι αναγκαίες πιστώσεις για την λειτουργία των Τμημάτων με βάση τις πραγματικές διδακτικές και ερευνητικές τους ανάγκες.
Καλούμε άμεσα το ΟΛΟΥΣ τους σπουδαστές, το σύνολο του αγωνιζόμενου κομματιού των καθηγητών, και των εργαζόμενων στο ΤΕΙ να πάρουν θέση μέσω των συλλογικών τους οργάνων και τις Γενικές Συνελεύσεις και να σταθούν στο πλάι του αγώνα των φοιτητών.
Ξέρουμε ότι ο αγώνας για να ανατρέψουμε και να μην επιτρέψουμε την εφαρμογή του νέου νόμου πλαίσιο και αυτής της πολιτικής ΠΑΣΟΚ-ΕΕ-ΔΝΤ θα είναι μακροχρόνιος και σκληρός. Είναι όμως μονόδρομος, δεν υπάρχουν περιθώρια για ατομικές λύσεις και βολέματα. Για πρώτη φορά δεν είμαστε μόνοι μας. Βαδίζουμε πλάι στα αδέρφια μας τους μαθητές, πλάι στους εργαζόμενους γονείς μας, μαζί σε διαδηλώσεις, πορείες, απεργίες. Ας συνεχίσουμε την προσπάθεια να βρεθούμε μαζί και στους αγώνες που έρχονται. Απέναντι στο νόμο πλαίσιο που διαλύει το μέλλον και το παρών χιλιάδων φοιτητών και αποφοίτων, γκρεμίζει ότι έχει απομείνει από το δημόσιο δωρεάν δημοκρατικό πανεπιστήμιο οι φοιτητές θα συνεχίσουν να φωνάζουν και να αντιστέκονται σπάζοντας το τοίχος σιωπής που θέλουν να δημιουργήσουν κυβέρνηση-ΕΕ-ΔΝΤ και οι παπαγάλοι τους στα ΜΜΕ.
ΟΛΟΙ στις ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ της επόμενης εβδομάδας
ΑΡΙΣΤΕΡΗ                         ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ       ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ                       Ε.Α.Α.Κ.