Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΣΤΕ-ΣΔΟ-ΣΕΥΠ ΤΕΙ ΠΑΤΡΑΣ(10/10-11/10)
Τον τελευταίο μήνα τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας βρίσκονται σε μια κατάσταση αναβρασμού εξ' αιτίας της πραξικοπηματικής ψήφισης του νέου νόμου-πλαίσιο μέσα στο καλοκαίρι από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και το ΛΑΟΣ. Αυτή τη στιγμή επιχειρείται από την πλευρά του υπουργείου η εφαρμογή του νέου νόμου ο οποίος ουσιαστικά καταργεί το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ. Στα ΤΕΙ ειδικότερα η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη. Επιχειρείται επί της ουσίας η πλήρης κατάργηση τους.  Αυτό μεταφράζεται ως εξίς στο ΤΕΙ Πάτρας: μείωση των ωρομισθίων καθηγητών (από 800 θα παραμείνουν 107), μείωση στο ελάχιστο της χρηματοδότησης των ΤΕΙ από το ΥΠ. Παιδείας, υπερφορτωμένα από φοιτητές εργαστήρια (150-200 φοιτητές ανα εργαστήριο) και μια σειρά από άλλες αλλαγές οι οποίες ρίχνουν το οικονομικό βάρος στις πλάτες των φοιτητών (κατάργηση του δωρεάν πάσο, σημειώσεις επί πληρωμή κτλ).
Συγκεκριμένα στο ΤΕΙ Πάτρας η κατάσταση έχει ως εξίς: δεν υπάρχουν καθηγητές ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των φοιτητών, με αποτέλεσμα το 70 και πλέον τις εκατό των φοιτητών να μην μπορεί να παρακολουθήσει τα μαθήματά του. Έχουν δημιουργηθεί λίστες αναμονής στέλνοντας όλους αυτούς τους φοιτητές σε χαμένα εξάμηνα. Πέρα όμως από τα χαμένα εξάμηνα των φοιτητών, στέλνουν και έναν μεγάλο αριθμό καθηγητών στην ανεργία. Όλη αυτή η κατάσταση αποτελεί κομμάτι της συνολικότερης επίθεσης σε παιδεία, εργασία και δημοκρατικά δικαιώματα. Είναι κομμάτι του Μνημονίου, του Μεσοπρόθεσμου και του νέου νόμου- πλαίσιο.
Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση, το υπουργείο αλλά και η διοίκηση του ΤΕΙ δε μπορούν και δε θέλουν να δώσουν λύση σε αυτή την κατάσταση. Οι μόνοι που μπορούν να δώσουν λύση είναι οι ίδιοι οι φοιτητές και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι μέσα και έξω από τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Μέσα από τις γενικές τους συνελεύσεις και το φοιτητικό κίνημα θα πρέπει να δωθεί η απάντηση σε όλους αυτούς που θέλουν να πάρουν πίσω κάθε κεκτημένο της νεολαίας και των εργαζομένων.
Καλούμε όλους τους φοιτητές και τους φοιτητικούς τους συλλόγους, τους καθηγητές (μόνιμους και ωρομίσθιους), τους εργαζόμενους μέσα και έξω από τις σχολές και όλα τα κομμάτια της κοινωνίας που πλήττονται να συντονιστούμε και να αγωνιστούμε ενάντια σε αυτή την πολιτική που ετοιμάζει ένα μαύρο μέλλον για τη νεολαία και τους εργαζομένους.  
ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΖΗΤΗΜΑ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ