Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

ΚΟΥΡΕΥΟΥΝ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ! PSI – ΜΝΗΜΟΝΙΟ 2 ΚΛΕΒΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ 150 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ


Φαίνεται πλέον καθαρά η «σωτήρια» δράση του PSI  και τα αποτελέσματα του νέου μνημονίου που λιβανίζουν εδώ και μια εβδομάδα τα παπαγαλάκια της κυβέρνησης και των ΜΜΕ. Με το κούρεμα των ομολόγων των ταμείων, των νοσοκομείων  και των πανεπιστημιακών-τεχνολογικών  ιδρυμάτων αφήνουν πίσω τους κοινωνική καταστροφή τεραστίων διαστάσεων. Πιο συγκεκριμένα ΑΕΙ και ΤΕΙ έχασαν συνολικά 150 εκατομμύρια ευρώ από καταθέσεις χρημάτων σε τράπεζες μετά από την αυθαίρετη μετατροπή τους σε ομόλογα και τη συμμετοχή τους στο λεγόμενο κούρεμα. Ενδεικτικά το Πανεπιστήμιο Πατρών χάνει 4 εκατομμύρια ευρώ, το ΕΜΠ 22 ενώ πολλά ιδρύματα και ΤΕΙ μένουν με μηδενικούς προϋπολογισμούς. Την ίδια στιγμή ανακεφαλοποιούν με 30 δισεκατομμύρια (χαρίζουν πρακτικά) τις τράπεζες που υπέστησαν κούρεμα στα ομόλογα τους.
    Πιο συγκεκριμένα το Τ.Ε.Ι. Πάτρας σε μια νύχτα έχασε 5 εκατομμύρια ευρώ. Την ίδια στιγμή που το ΤΕΙ έχει απλήρωτους τους ωρομίσθιους από την αρχή της χρονιάς λόγο έλλειψης χρημάτων, το ίδιο το ίδρυμα υπολειτουργεί στοιβάζοντας τους φοιτητές στα εργαστήρια η στις λίστες αναμονής λόγο έλλειψης προσωπικού. Αν προσθέσουμε το ότι η χρηματοδότηση στα ΤΕΙ μειώθηκε κατά 50% σε σχέση με την περσινή χρονιά και ότι τον Ιούνιο θα μειωθεί και άλλο, η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου <<έκλεψε>>  νόμιμα και τα τελευταία χρήματα του ΤΕΙ. Για άλλη μια φορά αποκαλύπτεται ο ρόλος του προέδρου του ιδρύματος. Ο Καπλανης ως ένα γνήσιο τσιράκι και της χουντικής κυβέρνησης Παπαδημου  μένει πιστός στις προσταγές της κυβέρνησης. Όταν όλα τα ΤΕΙ της χώρας πήραν απόφαση να μην λειτουργήσουν διαμαρτυρόμενη για το κούρεμα των αποθεματικών των ταμείων των ιδρυμάτων το ΤΕΙ Πάτρας λειτούργησε  κανονικά.Με το κούρεμα των αποθεματικών των ταμείων ολοκληρώνεται το άθλιο έργο κυβέρνησης-τρόικας-υπουργείου που ξεκίνησε με την ψήφιση του νόμου Διαμαντοπούλου και συνεχίστηκε με τον προϋπολογισμό του 2012 που ισοπεδώνει τη χρηματοδότηση για τα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Μέσα στο τοπίο της κρίσης και στη σκληρή επίθεση σε μισθούς και συντάξεις, στερούν από τη νεολαία θεμελιώδεις ανάγκες και δικαιώματα.
            Ολοκληρώνοντας το ξεπούλημα του πανεπιστημίου και τη διάλυση της δημόσιας παιδείας, καταργούν στην πράξη τη φοιτητική μέριμνα (σίτιση, στέγαση, μεταφορές), περικόπτουν συγγράμματα και οδηγούν στο κλείσιμο δεκάδες ιδρύματα που πλέον αδυνατούν να πληρώσουν καθηγητές. Το αποτέλεσμα είναι προφανές : παράδοση των παροχών στα χέρια επιχειρήσεων που θα θησαυρίσουν από τους φοιτητές και τις οικογένειες τους που θα υποχρεώνονται να πληρώσουν τα πιο βασικά πράγματα. Χέρι-χέρι με αυτό, πάει η επιβολή διδάκτρων στους φοιτητές για να τους επιτρέπεται να συνεχίσουν τις σπουδές τους. Αφού έφεραν τους μισθούς στα 500 ευρώ, θα μας ζητάνε να δώσουμε τα 300 για να καταφέρνουν να επιβιώνουν τα διαλυμένα ιδρύματα. Καταχαρείς οι σοφοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορούν πλέον να υπερηφανεύονται ότι επέβαλαν τις κατευθύνσεις της Μπολόνια και στους «απείθαρχους» Έλληνες και ότι εκσυγχρόνισαν τα «απαρχαιωμένα πανεπιστήμια» τους.Σε αυτές τις συνθήκες, δύο δρόμοι ανοίγονται για τη σπουδάζουσα νεολαία σε όλη τη χώρα. Ή θα σκύψουμε το κεφάλι, θα αφήσουμε να μας λιώσει το πανεπιστήμιο του μνημονίου και της Τρόικας και θα βιαστούμε να φύγουμε από αυτό για να βγούμε στο μέλλον της ανεργίας και του εργασιακού μεσαίωνα των 400 ευρώ. Ή θα ξεσηκωθούμε για να επιβάλλουμε τις ανάγκες μας και να τσακίσουμε όσους ξεπουλάνε το πανεπιστήμιο μας και μας θέλουν δούλους στον 21ο αιώνα. Για την ΕΑΑΚ, η επιλογή αυτή είναι μονόδρομος για τη νεολαία συνολικά για να διεκδικήσει όσα της αξίζουν. Χρειάζεται εδώ και τώρα να παλέψουμε ενάντια στο νέο μνημόνιο και τους εκφραστές τους, συγκυβέρνηση-ΕΕ-ΔΝΤ, να ακυρώσουμε στην πράξη το PSI που ληστεύει τα ιδρύματα και τη νέα δανειακή σύμβαση-υποδούλωση. Καλούμε όλους τους φοιτητικούς συλλόγους σε έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις για να οργανώσουν την πάλη τους σε αυτές τις συνθήκες, να συντονίσουν τον αγώνα τους και να απευθύνουν στην πληττόμενη κοινωνική πλειοψηφία κάλεσμα ανυποχώρητου αγώνα. Καμία εκλογική αναμονή, καμία αυταπάτη για συνδιαλλαγή με το υπουργείο και δήθεν «ευνοϊκή» ρύθμιση, καμία εμπιστοσύνη στους ξεπουλημένους Πρόεδρους.

ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΜΕ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ-ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΜΑΣ.

ΑΡΝΗΣΗ –ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ! ΌΧΙ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΜΑΣ!

Αριστερή Πρωτοβουλία Σπουδαστών
Ε.Α.Α.Κ