Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013

Δεν θα πληρώσει η παιδεία την κρίση σας



Στο καιρό του μνημονίου και της βάρβαρης αντεργατικής-αντιλαϊκής επίθεσης όπου κατακτήσεις πολλών χρόνων μέσα από αγώνες του λαού και της νεολαίας διαλύονται, ο λαός εξαθλιώνεται και η κυβέρνηση συνεχίζει να επιτίθεται στα δημοκρατικά δικαιώματα του λαού καταστέλλοντας με πρωτοφανείς πραξικοπηματικές πρακτικές τους συλλογικούς αγώνες (βλ. ΜΜΜ, υπουργείο εργασίας, αγρότες, Παν. Ιόν. Νήσων, villa Αμαλίας, ΑΣΟΕΕ ) δεν θα μπορούσε να μείνει ανέπαφη και η δημόσια δωρεάν παιδεία.
Την Πέμπτη  31/01 με την ανακοίνωση του σχεδίου Αθηνά από τον Υπ. Παιδείας , γίναμε όλοι μάρτυρες της συνέχισης της πιο αντιδραστικής εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης που γνώρισε ποτέ το ελληνικό πανεπιστήμιο. Ένα Πανεπιστήμιο το οποίο συνεχίζει και υποβαθμίζεται μέσω της υποχρηματοδότησης και του ξεπουλήματος του.

Τι είναι όμως το σχέδιο Αθηνά και πώς μας επηρεάζει(;)!!!
Η λογική του σχεδίου «Αθηνά» βάζει στο στόχαστρο την συγχώνευση τμημάτων αλλά ακόμα και ολόκληρων ιδρυμάτων (όπως η συγχώνευση του Παντείου της ΑΣΣΟΕ του Παν. Πειραιά και του Χαροκόπειου Παν. Σε ένα ενιαίο Πανεπιστήμιο Αδαμάντιος Κοραής) αλλά ακόμα και την κατάργηση τμημάτων αλλά και ιδρυμάτων. Με αναβαθμισμένο τον ρόλο της ΑΔΙΠ (Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίηση της ποιότητας στην ανώτατη εκπαίδευση)  η οποία έχει προτείνει ποια ιδρύματα είναι αγκάθι στην λογική του «εξορθολογισμού» της ανώτατης εκπαίδευσης, χρησιμοποιώντας την αξιολόγηση(εσωτερική και εξωτερική) που γίνεται με οικονομικά και αγοραία κριτήρια. Επίσης, είναι δεδομένο πως από το 2013 και μετά ο αριθμός των εισακτέων θα μειωθεί δραματικά λόγω του κλεισίματος σχολών, αλλά και με την επαναφορά της βάσης του δέκα, εντείνοντας έτσι τους ταξικούς φραγμούς στερώντας από χιλιάδες νέους το δικαίωμα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Επίσης με το μέτρο της διαθεσιμότητας θα πετάξει στο δρόμο τους εργαζόμενους των ιδρυμάτων αυτών ή θα τους μεταθέσει βίαια στα τμήματα που θα συγχωνευτούν. Πέρα από το κομμάτι των άμεσων απολύσεων των εργαζόμενων στα ιδρύματα που κλείνουν και την βίαιη μετακίνηση των εργαζομένων στα τμήματα που συγχωνεύονται η επίθεση στο κομμάτι της εργασίας είναι πιο βαθιά. Έρχεται να εξυπηρετήσει μαζί με το σύνολο της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης (νόμο πλαίσιο κτλ) την προώθηση του νέου μοντέλου εργαζομένου πολλών ταχυτήτων. Από την μια αφήνουν φοιτητές χωρίς καμία επαγγελματική και εργασιακή κατοχύρωση αλλά και με την μείωση των σχολών και του αριθμού των εισακτέων ακόμα περισσότερα παιδιά των φτωχών-λαϊκών οικογενειών μένουν εκτός. Από την άλλη, οι σχολές που δεν κλείνουν με την εφαρμογή των αναδιαρθρώσεων και της αξιολόγησης θα δημιουργούν ακόμα βαθύτερους διαχωρισμούς ανάμεσα στους εργαζομένους που «παράγουν». Τέλος, το σχέδιο «Αθηνά» αποτελεί κομμάτι και του Μνημονίου ΙΙΙ που προϋποθέτει την ακόμα μεγαλύτερη μείωση της χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων και την περαιτέρω απομάκρυνση του κράτους από αυτήν στην βάση του εξορθολογισμού, γεγονός που εξωθεί τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ στην ανεύρεση πόρων από μόνα τους με την όλο και μεγαλύτερη σύνδεση τους με την αγορά και τις επιχειρήσεις ή στον οικονομικό μαρασμό.
Από το σχέδιο Αθηνά δεν γλίτωσε βέβαια ούτε και το Τ.Ε.Ι Πάτρας: Αποχαιρετούμε τη ΣΔΟ και υποδεχόμαστε Πύργο, Αμαλιάδα ,Καλαμάτα και το μισό Αίγιο. Μέσα στην παράνοια του Υπουργείου όπου θέλει να συγχωνεύσει τμήματα προκειμένου να ψαλιδίσει περαιτέρω το δικαίωμα στη δημόσια και δωρεάν παιδεία αλλά και να μειώσει το κόστος λειτουργίας ή  να απαλλαχτεί απ’ αυτό κάπως έτσι το σχέδιο Αθήνα μας χτύπησε την πόρτα…
Πιο συγκεκριμένα στο Τ.Ε.Ι. μας όλη η σχολή της ΣΔΟ πλην του επιχειρηματικού σχεδιασμού που εντάσσεται στη  ΣΤΕ, «μετακομίζει» στο Μεσολόγγι. Εκεί όλα τα τμήματα θα συγχωνευτούν σε ένα (εκτός της λογιστικής) το οποίο θα μετονομαστεί σε Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων. Μέσω αυτού συνεπάγεται ότι οι φοιτητές που δεν θα είναι αποκλειστικά από τα τμήματα της ΣΔΟ ΤΕΙ Πάτρας αλλά και από άλλα 3 ΤΕΙ θα στοιβαχθούν κακήν κακώς  σε μια σχολή με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται πλήρως το επίπεδο σπουδών και ακόμη περισσότερο το πτυχίο τους που κάνει ακόμα χειρότερη την εργασιακή τους προοπτική χωρίς να γνωρίζουμε καν ποια θα είναι αυτή .Όμως δεν μένει μόνο στη ΣΔΟ, ανάλογο αποτέλεσμα θα έχει η συγχώνευση των τμημάτων Λογοθεραπείας (ΣΕΥΠ) Πάτρας – Καλαμάτας στην Πάτρα, η συγχώνευση των έργων υποδομής και ανακαίνισης και αποκατάστασης κτιρίων (ΣΤΕ). Εκτός από το πτυχίο και τις σπουδές μας που διαλύονται και μας οδηγούν στον εργασιακό μεσαίωνα (ανεργία –ελαστασφάλεια) πλήττετε ολοένα και περισσότερο η μέση λαϊκή οικογένεια όπου θα καλεστεί να αντιμετωπίσει νέα οικονομικά βάρη με την μετακίνηση των σπουδαστών, στον είδη επιβαρημένο  από νέες φορολογίες προϋπολογισμό της, με αποτέλεσμα πολλοί από τους συναδέλφους μας να εγκαταλείπουν τις σπουδές τους.
Το φοιτητικό κίνημα καλείται να απαντήσει άμεσα, και από κοινού με τους εργαζόμενους εντός και εκτός των Πανεπιστημίων να βάλουν μπλόκο όχι μόνο στο σχέδιο Αθηνά αλλά σε όλη την αντιεκπαιδευτική και αντιλαϊκή πολιτική.  Σε αυτή την μάχη πρέπει να ενωθούμε  με όλα τα πληττόμενα κομμάτια και από κοινού να χτυπήσουμε όλα τα μέτρα που εφαρμόζονται αλλά και ετοιμάζονται να εξαθλιώσουν ακόμη περισσότερο το λαό.

·        Καμία συγχώνευση – μετακίνηση – κατάργηση τμημάτων

·       Κάτω τα χέρια από τις σπουδές μας και το μέλλον μας

·      Δεν θα πληρώσει η παιδεία την κρίση τους