Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014

΄Έχουμε πόλεμο µην το γελάς µωρό µου’’

Κυβέρνηση – ΕΕ – ΔΝΤ συνεχίζουν την ίδια πολιτική που οδηγεί στην εξαθλίωση νεολαία και εργαζόμενους. Με πρόφαση την κρίση καταργούν μία σειρά κατακτήσεων στο επίπεδο της εργασίας(κατάργηση της κυριακάτικης αργίας – λευκή νύχτα) , της εκπαίδευσης και των δημοκρατικών δικαιωμάτων. (κινητικότητα –). Στόχος τους είναι η αύξηση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων χωρίς δικαιώματα και εργοδοτών χωρίς υποχρεώσεις. Γεγονός που φαίνεται και από την εισήγηση του ΚΕΠΕ που καταργεί τον κατώτατο μισθό στους νέους εργαζομένους και σχεδιάζει ελεγχόμενη μεταναστευτική πολιτική για δεδομένο χρονικό διάστημα . Προκειμένου να ξεπεραστεί η κρίση συνεχίζουν την πολιτική των Μνημονίων και της ιδιωτικοποίησης των κοινωνικών αγαθών δημιουργώντας πεδία κερδοφορίας για το κεφάλαιο και τις επιχειρήσεις.
Τα τελευταία χρόνια η επίθεση στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ εντείνεται και αναβαθμίζεται. Οι κυβερνήσεις εναλλάσσονται και τα νομοσχέδια διαδέχονται το ένα το άλλο .  Η κατάσταση για την μεγαλύτερη πλειοψηφία των σπουδαστών έχει φτάσει σε οριακό σημείο. Η πολιτική της εξαθλίωσης που ακλουθούν κυβέρνηση και Τροικα , έχει ως αποτέλεσμα πολλοί φοιτητές να εργάζονται χωρίς δικαιώματα για 480 ευρώ ή να είναι άνεργοι.
Ιδιαίτερα οι σπουδαστές των ΤΕΙ είναι αυτοί που δέχονται πρώτοι και πιο σκληρά την επίθεση αυτή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πρακτική άσκηση κατά την οποία οι φοιτητές που κάνουν την πρακτική τους δεν έχουν εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, είναι απλήρωτοι ή πληρώνονται με μισθούς πείνας, προετοιμάζοντας έτσι τον σύγχρονο εργαζόμενο που θέλει το κεφάλαιο. Την ώρα που όλο και περισσότεροι φοιτητές εργάζονται για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, οι ρυθμοί σπουδών εντατικοποιούνται και η ήδη ελάχιστη σίτιση – στέγαση ιδιωτικοποιείται ή ακόμα καταργείται . Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα η κατάσταση να γίνεται ακόμα χειρότερη. Με την πρόφαση της οικονομικής κρίσης, των μνημονίων και του χρέους, κυβέρνηση – ΕΕ – ΔΝΤ, μειώνουν δραματικά τους προϋπολογισμούς των ιδρυμάτων με αποτέλεσμα την έλλειψη και τις απολύσεις των καθηγητών και τις ελλείψεις υποδομών, με επακόλουθο πολλές φορές να μην γίνονται μαθήματα, να μην υπάρχει δυνατότητα να ανατεθούν πτυχιακές, να υπάρχουν λίστες αναμονής και υπεράριθμα εργαστήρια, με αποτέλεσμα την πλήρη υποβάθμιση των σπουδών μας.

Παράλληλα, απ’τις πρώτες μέρες της ελληνικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση φάνηκε η πρόθεση για ακόμα πιο αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση, μέσω έγγραφου του ευρωπαϊκού συμβουλίου υπουργών Παιδείας που διαβίβασε στη βουλή ο Αρβανιτοπουλος , επαναφέροντας στο προσκήνιο τις συγχωνεύεις των ιδρυμάτων και της ανώτατης εκπαίδευσης στα πλαίσια της διασυνοριακής διασφάλισης ποιότητας. Προμηνύοντας έτσι ένα δεύτερο Σχέδιο Αθηνά. Θέλουν τη μετατροπή των ΤΕΙ σε ανώτερες μεταλυκειακές τεχνικές σχολές Βασική κατεύθυνση της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης είναι η διαμόρφωση του νέου µοντέλου εργαζόµενου.Πειθήνιο, εξατοµικευµένο, ηµιµαθή και χωρίς συλλογικές αναπαραστάσεις. Αυτό είναι το ιδανικό µοντέλο εργαζόµενου για το κράτος και τα αφεντικά. Αγαστοί συνεργάτες τους σ’ αυτό μεγάλη πλειοψηφία των καθηγητών και και όλο το ακαδηµαϊκό-επιχειρηµατικό σκυλολόι που θέλει να σπουδάζουµε σαν σύγχρονοι δούλοι για να «στελεχώσουµε» στο µέλλον την παραγωγή.Υποχρεωτικές παρακολουθήσεις, αλυσίδες όριοφοίτησης – λαιµητόµος ειδικά για τους εργαζόµενους φοιτητές είναι µερικές από τις µεθόδους που χρησιµοποιούν για να εντατικοποιήσουν και να πειθαρχήσουν τους φοιτητές.
Το ζήτηµα, όµως, είναι αν και κατά πόσον αρµόζει σε έναν νέο τον 21ο αιώνα να σπουδάζει σαν σκλάβος σε ρωµαϊκή γαλέρα. Και µάλιστα σκλάβος που πληρώνει για τη δουλεία και παράλληλα (πρέπει…) να λέει και ευχαριστώ.
Εµείς σ’ αυτό το σηµείο είµαστε ξεκάθαροι: δεν θα κάνουµε βήµα πίσω από τις ανάγκες µας, δεν θα αφήσουµε κανέναν Πρόεδρο, κανέναν Υπουργό, κανένα manager ή µεγαλοαφεντικό να πατήσει πάνω στο σβέρκο µας για να τη βγάλει καθαρή στην κρίση. Θα διεκδικήσουµε µέχρι τέλους τα δικαιώµατα της φοιτητικής πλειοψηφίας για ανθρώπινους ρυθµούς σπουδών, ενιαία πτυχία για ενιαία ένταξη στην αγορά εργασίας, δωρεάν πρόσβαση σε σίτιση, στέγαση και συγγράµµατα

Εμείς το μονο που μπορούμε να εγγυηθούμε σε σας είναι αγώνας και κινητοποιήσεις. Γιατί στο Πανεπιστήµιο της κρίσης του καπιταλισµού δεν χωράµε.

Αλλά όλα αυτά προϋποθέτουν την ενεργό συµµετοχή σου. Πρώτα απ’ όλα στις διαδικασίες του Συλλόγου και στο κίνηµα
Το επόμενο διάστημα κρίνεται αναγκαίο να βρισκόμαστε σε αγωνιστική εγρήγορση, να πάρουμε όλες εκείνες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες μέσα από τις διαδικασίες των συλλόγων και των αποφάσεών τους να σηκώσουμε αέρα ανατροπής στους συλλόγους μας να απαιτήσουμε: Ενιαία δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση, δωρεάν σίτιση, στέγαση, μετακίνηση , καμία εξίσωση των πτυχίων μας με τα πτυχία των ΙΕΚ, κανένας κύκλος σπουδών, ελεύθερη πρόσβαση στην έρευνα και την γνώση με βάση το κοινωνικά αναγκαίο. Παλεύουμε για μια παιδεία απελευθερωτική και χειραφετημένη.

Καµιά υποχώρηση, καµιά ηττοπάθεια!Επιθετική υπεράσπιση των δικαιωμάτων µας απέναντι σε αυτούς που πολεµικά πάνε να µας τα πάρουν όλα!