Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Πάλη για την παιδεία των αναγκών μας!

Οι διοικητικοί στα πανεπιστήμια συνεχίζουν για 11η εβδομάδα την απεργία τους! Αυτή η απεργία που ξεκίνησε για το αυτονόητο δικαίωμα των εργαζόμενων στην εργασία, έχει πάρει τα χαρακτηριστικά ενός συνολικού αγώνα για τη δημόσια και δωρεάν παιδεία και για τη διεκδίκηση μόνιμης και σταθερής εργασίας για όλους. . Εργαζόμενοι και φοιτητές μια φωνη και μια γροθιά όλο αυτό το διάστημα ζητάνε το αυτονόητο : να μπορεί να λειτουργεί το Πανεπιστήμιο Οι εργαζόμενοι στα πανεπιστήμια έχουν επιλέξει στρατόπεδο απ’ την αρχή της μάχης και  έχουν ξεκαθαρίσει απ’ την πρώτη στιγμή ποιοι είναι απέναντί τους και δεν είναι  πέρα από όλους αυτούς που μέσα από την υποτιθέμενη εξυγίανση θέλουν να μας πείσουν ότι μπορούν να λειτουργούν τα ιδρύματα χωρίς υπαλλήλους, δηλαδή: Η κυβέρνηση της κοινωνικής βαρβαρότητας, οι μνημονιακές πολιτικές, η ΕΕ, το ΔΝΤ, δηλαδή αυτοί που 3 χρόνια τώρα εξαθλιώνουν την κοινωνία, εμάς και τις οικογένειές μας!
 Το σχέδιό των “από πάνω” για το μέλλον του πανεπιστημίου είναι ξεκάθαρο :Επιχειρηματικό πανεπιστήμιο για τις ανάγκες του κεφαλαίου.
1ο βήμα: Διάλυση πανεπιστημίου
   Είναι φανερό ότι όλοι οι νόμοι για την παιδεία απ’ το νόμο Διαμαντοπούλου – Αρβανιτόπουλου μέχρι το σχέδιο Αθηνά έχουν σαν στόχο να διαλύσουν το πανεπιστήμιο που ξέραμε μέχρι σήμερα και πάνω στις στάχτες του να χτίσουν το πανεπιστήμιο που χρειάζονται.Ενα πανεπιστημιο που θα περιέχει μονο τις σχολές που είναι χρήσιμες για το κεφάλαιο ενώ τις υπόλοιπες θα τις συνχωνεύει ,για να μπορέσει να τις φέρει στα μέτρα του,ή θα τις καταργεί γιατι πλέον δεν του προσφέρουν, με ένα απλό προεδρικό διάταγμα Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το ΤΕΙ Πάτρας που σήμερα βιώνει ότι άφησε στο περασμά του το σχ.Αθηνά.Η καθηστέριση του εξαμήνου,η έλληψη μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικου,οι λιστες αναμονής και τα υπεράριθμα εργαστηριακά τμηματα είναι μονο λίγα από τα προβληματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά.
   Ένα βήμα πιο κοντά στην διάλυση του πανεπιστημίου έρχονται να φέρουν οι απολύσεις 1700 διοικητικών υπαλλήλων, αφού μετά από αυτές τα ΑΕΙ και ΤΕΙ θα υπολειτουργούν ή και θα κλείσουν, λόγω αδυναμίας λειτουργίας.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ Για το όργιο καταστολής στην Πάτρα στις 17/11

Χιλιάδες κόσμου βρέθηκαν εχθές, 17/11, στους δρόμους της Πάτρας, και ένωσαν τις φωνές τους κρατώντας ζωντανό το Πολυτεχνείο και το σύνθημα για Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία, απέναντι στην λαίλαπα κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ. Φοιτητές και σπουδαστές, σωματεία, φορείς και συνελεύσεις της πόλης, οργανώσεις της Αριστεράς έστειλαν βροντερό μήνυμα αγώνα και ανατροπής καθ’όλη την διάρκεια του τριήμερου εορτασμού του πολυτεχνείου έξω από τον ιστορικό χώρο του Παραρτήματος. Κυβέρνηση και Δημοτική Αρχή όχι μόνο έχτισαν με τούβλα τον χώρο που πριν από 40 χρόνια ξεκίνησε η εξέγερση στην Πάτρα αλλά για άλλη μια φορά, αντιπαρέταξαν την καταστολή και την βία. Οι προσπάθειές της αστυνομίας όμως με την προκλητική της στάση καθ’όλη την διάρκεια του μεγαλειώδους συλλαλητηρίου, έπεσαν στο κενό διότι οι χιλιάδες του πατρινού λαού διαδήλωσαν και ολοκλήρωσαν την πορεία στον ιστορικό χώρο του παραρτήματος. Αμέσως μετά την λήξη του συλλαλητηρίου και πριν προλάβει ο κόσμος να απομακρυνθεί, η αστυνομία προέβη σε ένα πρωτοφανές όργιο καταστολής και κυνηγητό στους δρόμους της Πάτρας. Με αναίτια και απροκάλυπτη βιαιότητα κυνήγησαν εκατοντάδες φοιτητές και εργαζόμενους από την μια άκρη της πόλης στην άλλη σε μια συντονισμένη προσπάθεια εκκένωσης του κέντρου της πόλης. Αυτή η επίθεση απέναντι σε φοιτητές και εργαζομένους έγινε για να τρομοκρατηθεί το λαϊκό κίνημα, για να αμαυρωθεί το Πολυτεχνείο όπως προσπαθούν χρόνια τώρα να κάνουν, αλλά για άλλη μια φορά, απέτυχαν οικτρά. Ο αυταρχισμός και η τρομοκράτηση του αγωνιζόμενου λαού και της νεολαίας είναι τα τελευταία όπλα της καταστροφικής συγκυβέρνησης για να επιβάλει την πολιτική της. Η προσπάθεια τους να εκφοβίσουν το λαό και της νεολαίας της Πάτρας είναι γνωστή. Ακόμα και πριν τον εορτασμό του Πολυτεχνείου προσπάθησαν να δημιουργήσουν κλίμα φόβου, ενώ με την θεωρία των ‘’δυο άκρων’’ προσπαθούν να εξισώσουν την φασιστική συμμορία της χρυσής αυγής με τον απεργό, τον φοιτητή, τον άνθρωπο του μόχθου που αγωνίζεται για την αξιοπρέπειά του. Η τρομοκρατία όμως δεν θα περάσει! Η απάντηση που πήραν ήταν η μεγαλειώδης πορεία, η απάντηση που θα πάρουν είναι οι μαζικοί ανυποχώρητοι αγώνες μας, για τα σύγχρονα πολυτεχνεία που θα οδηγήσουν στην ανατροπή τους.

 Ενιαία Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση

Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

ΤΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΕΧΕΙ ΙΣΤΟΡΙΑ, ΔΕΝ ΤΣΙΜΕΝΤΩΝΕΤΑΙ ΔΕΝ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΕ ΜΟΥΣΕΙΑ!

Τα ξημερώματα της 5ης Αυγούστου, μια μέρα μετά την μαύρη επέτειο της δικτατορίας του Μεταξά, αστυνομικές δυνάμεις εκκένωσαν το Παράρτημα  του Πανεπιστημίου Πατρών που τελούσε υπό κατάληψη, και άλλους 2  αυτοδιαχειριζόμενους  χώρους, του Μαραγκοπουλείου και του ΤΕΙ. Η ουσιαστική στόχευση ήταν προφανώς το Παράρτημα, κέντρο κοινωνικών και ταξικών αγώνων για τα προηγούμενα 40 χρόνια.Η εξέγερση το Πολυτεχνείο το ’73, η  δολοφονία του Τεμπονέρα, το φοιτητικό κίνημα το 06-07, ο Δεκέμβρης του ’08 και πολλά ακόμα κινήματα, είχαν στην Πάτρα ως κοινό παρανομαστή πέρα από την μαζική αντίσταση του λαού στην κυρίαρχη πολιτική ,ένα χώρο: το Παράρτημα.  Χώρος ο οποίος αποτέλεσε κέντρο ζύμωσης και αντίστασης της νεολαίας και των εργαζομένων. Προφανώς αυτός ο χώρος αποτελούσε τόσα χρόνια ένα ακόμα αγκάθι στο πόδι του λιονταριού της αστικής πολιτικής. Αγκάθι που με την λογική της θεωρίας των 2 άκρων και του «σοκ και δέος» έπρεπε να βγει. Βγήκε στοχεύοντας στους μετανάστες που έβρισκαν καταφύγιο απο τις επιχειρήσεις σκούπα, στο φοιτητικό κίνημα της Πάτρας και στις ριζοσπαστικές μορφές δράσης που αναπτύσσονταν εκεί.

ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΕΝΙΑΣ ΜΑΣ ΤΑ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΑ

Ο Νοέμβρης είναι πάντα ένας μήνας ιδιαίτερος. Δεν είναι μόνο οι μνήμες που ξυπνά στον κόσμο που έζησε τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, άλλωστε οι μνήμες κάποτε κλείνουν τον κύκλο τους, και παίρνουν θέση στην Ιστορία. Είναι αυτό το σάλπισμα για εξέγερση, για αντίσταση και πάλη που πάντα βρίσκει νέους, εκρηκτικούς δρόμους μέσα στην επικαιρότητα και επανέρχεται στο προσκήνιο. «Εδώ Πολυτεχνείο…»
Το μήνυμα του Πολυτεχνείου ξεφεύγει από τα όρια του «ρεαλιστικού», συμβολίζει την έκρηξη των λαϊκών προσδοκιών σε μια κορύφωση που τότε δεν μπόρεσε να ελέγξει κανείς, ούτε οι χαφιέδες της χούντας, ούτε οι επίσημες πολιτικές δυνάμεις, ακόμα και της τότε Αριστεράς. Το Πολυτεχνείο ήταν νικηφόρο όχι μόνο γιατί ο κόσμος συγκρούστηκε έμπρακτα με το καθεστώς, αλλά γιατί έθεσε ζητήματα πέρα απ’αυτό, που αμφισβήτησαν την ίδια του την ύπαρξη και την πολιτική σε κάθε επίπεδο από την σκοπιά των αναγκών της νεολαίας και  των εργαζομένων.
Σαράντα χρόνια μετά είναι πιο αναγκαία και επίκαιρη ποτέ μια εξέγερση κόντρα στην σύγχρονη χούντα ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΕΕ-ΔΝΤ. Σε μια περίοδο πρωτοφανούς προσπάθειας αναίρεσης των κεκτημένων και δικαιωμάτων του λαϊκού κινήματος, στο όνομα του χρέους και της οικονομικής κρίσης. Η πολιτική των μνημονίων φέρνει μια σειρά μέτρων σε εκπαίδευση και εργασία που προσπαθούν να κάνουν εργαζόμενους και νεολαία να πληρώσουν μια κρίση που δε δημιούργησαν, με στόχο να βαθύνουν ακόμα περισσότερο την εκμετάλλευση τους. Το χουντικό τύπου κλείσιμο της ΕΡΤ, αναδεικνύει την αναγκαιότητα της περιόδου για ανατροπή της σύγχρονης «χούντας» συγκυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ.

Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ 

Τρίτη 12/11 συνέλευση ΣΤΕ Μ.Αμφιθέατρο ώρα 13:00

Τετάρτη 13/11 συνέλευση ΣΔΟ Μ.Αμφιθέατρο ώρα 13:00

Τρίτη 12/11 συνέλευση ΣΕΥΠ υπόγειο ΣΔΟ ώρα 12:30