Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

H ΠΑΣΠ ψήφισε υπέρ της άρσης του Ασύλου στο Πολυτεχνείο Κρήτης

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ

Τη Δευτέρα 28 Μαρτίου συγκαλέστηκε Πρυτανικό συμβούλιο με μοναδικό ζήτημα την άρση του ασύλου στο χώρο της πρυτανείας λόγω της κλοπής αντικειμένων από τον χώρο της πρυτανείας. Με τον νόμο πλαίσιο της Γιαννάκου μπορεί να γίνει άρση ασύλου από το Πρυτανικό Συμβούλιο, και αυτό ακριβώς έγινε. Ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Φοιτητών και μέλος της ΠΑΣΠ ψήφισε υπέρ της  άρσης του Ασύλου, χωρίς  καν να ειδοποιήσει το Σύλλογο. Αυτό αποδεικνύει  περίτρανα την πολιτική της κυβερνητικής παράταξης. Ακριβώς τη στιγμή που το Υπουργείο και οι εντολοδόχοι του (βλ. Πρυτανεία Φίλη – Σαριδάκη – Μαρκόπουλου) εντείνουν την προσπάθεια κατάργησης και περιστολής του Ασύλου με οποιαδήποτε πρόφαση, η ΠΑΣΠ επιλέγει να  συνταχθεί συνειδητά και ανοιχτά με τις επιταγές του Υπουργείου και του ΠΑΣΟΚ, όντας το φερέφωνό τους στα Πανεπιστήμια.
ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ ΤΟΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΠΑΣΠ ΓΙΑ ΤΗΝ ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΕΚΤΗΜΕΝΑ ΤΟΥ.
Όταν το ζήτημα κουβεντιαζόταν στη Συνέλευση του Ενιαίου Συλλόγου και το σώμα καταδίκαζε την ενέργεια του αρχισυνδικαλιστή της συγκεκριμένης παράταξης, τότε η προκείμενη παράταξη επιλέγει να διαλύσει τη συνέλευση επιτιθέμενη μαζικά προς μέλη της Ενωτικής Πρωτοβουλίας.  Ακριβώς επειδή το υπουργείο θέλει να μην υπάρχουν φωνές αντίδρασης στα Πανεπιστήμια και αποζητά απεγνωσμένα τη διάλυση του φοιτητικού κινήματος, η ΠΑΣΠ έρχεται να επιτελέσει πρωταρχικό ρόλο στην υλοποίηση αυτού του σχεδίου. Πλέον οι μάσκες έπεσαν. Τη στιγμή που το νομοσχέδιο θα επιφέρει μια συνολική αλλαγή στο ρόλο και τον χαρακτήρα της εκπαίδευσης  και θα μεταλλάξει το Ελληνικό Πανεπιστήμιο, οι κυβερνητικές παρατάξεις δεν μπορούν παρά να συνταχθούν στο πλευρό των εντολοδόχων τους.
Ο σχεδιασμός αυτής της προσπάθειας από πλευράς της κυβερνητικής παράταξης αποκαλύπτεται με τη συνολική στάση τους.
Πιο συγκεκριμένα:
Στην προγραμματισμένη συνέλευση του συλλόγου, και ενώ υπήρχε ικανό και συνεχώς αυξανόμενο σώμα για να συνεδριάσει ο σύλλογος, η ΠΑΣΠ δήλωσε ότι θα αποχωρήσει και ότι δεν θα συμμετάσχει στις διαδικασίες του Συλλόγου. Στη συνέχεια, κι εφόσον η συνέλευση διεξαγόταν εντέλει κανονικά, τα μέλη της εισβάλουν στο αμφιθέατρο και προσπαθούν αρχικά με οχλαγωγία να διαλύσουν τη συνέλευση. Αμέσως μετά, αφού πρώτα ανακοίνωσαν ότι συμμετέχουν τελικά στη διαδικασία, όταν η συζήτηση έφτασε στο ζήτημα της άρσης του Ασύλου, δεν επέτρεπε στους ομιλητές να τοποθετηθούν.
Όταν όλο το σώμα καταδίκασε και κατήγγειλε τη στάση τους στο Πρυτανικό, αυτοί επιδόθηκαν σε συνεχείς χλευασμούς και ειρωνίες προς μέλη της Ενωτικής Πρωτοβουλίας και του κινήματος.  Όταν είδαν ότι η λεκτική φίμωση μέσω της οχλαγωγίας δεν περνούσε, τότε τα ηνία στην προσπάθεια της διάλυσης της Συνέλευσης ανέλαβαν οι τραμπούκοι που επιτέθηκαν σωματικά σε όποιον τολμούσε να πεί την αλήθεια. Να απολογηθεί η ΠΑΣΠ σε όλους τους φοιτητές για ποίον λόγο προσπάθησε να διαλύσει και κατόπιν έφυγε απο την Συνέλευση του Συλλόγου…
Όλη αυτή η προπάθεια που καταλήγει στην άσκηση βίας προς μέλη του συλλόγου – συναδέλφους, εντάσσεται στο πανελλαδικό σχέδιο διάλυσης του Φοιτητικού κινήματος που έχει καταστρώσει  το υπουργείο και η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Ακριβώς επειδή το υπουργείο δεν μπορεί να αναμετρηθεί κεντρικά με το Φοιτητικό Κίνημα προσπαθεί με οποιδήποτε μέσο να το καταστείλει και να το διαλύσει.
Απέναντι σε αυτή την προσπάθεια, η Ενωτική Πρωτοβουλία καλεί όλους τους φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης να καταγγείλουν και να απεμπολίσουν τέτοιες λογικές όπως αυτή της ΠΑΣΠ. Καλεί όλους τους φοιτητές να συμμετέχουν στις Γενικές συνελεύσεις και να αποφασίζουν δημοκρατικά για το πολιτικό πλαίσιο που θα έχει ο Σύλλογος καθώς και για τις δράσεις του.
Το επόμενο διάστημα, ανοίγεται μποστά μας ένας δύσκολο σταυροδρόμι. Από τη μία υπάρχει ο δρόμος της συναίνεσης και της υποταγής στα προστάγματα και τις αλλαγές που φέρνει η κυβέρνηση, η ΕΕ και το ΔΝΤ, ο δρόμος που στηρίζουν οι καθεστωτικές παρατάξεις, ο δρόμος μέσω του οποίου οι φοιτητές θα δίνουν δίδακτρα για να σπουδάσουν, θα έχουν υποχρεωτικές παρακολουθήσεις και καμία μέριμνα από το κράτος. Από την άλλη, υπάρχει ο δρόμος της ανυπακοής απέναντι σε όλα αυτά που ετοιμάζουν. Καλούμε όλους τους φοιτητές να συμμετάσχουν μέσω των Γενικών Συνελεύσεων στην οικοδόμηση ενός φοιτητικού κινήματος πυροδότη ευρύτερων κοινωνικών συγκρούσεων, που θα συνδεθεί κινηματικά με όλα τα πληττόμενα κομμάτια της κοινωνίας και το εργατικό κίνημα και θα δώσει μια συνολική απάντηση στην κυβέρνηση. Αυτή τη στιγμή η επίθεση έχει επιφέρει ένα βαθύ σκοτάδι στο φοιτητικό κίνημα. Όμως το πιο βαθύ σκοτάδι βρίσκεται λίγο πριν αυγή…